Tadžikistan peab Vene vägedega ühisõppust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tadžikistani pealinnast Dušanbest umbes 40 kilomeetri kaugusel Ljauri mägipolügoonil toimuvad ühisõppused Venemaaga ajal, mil Tadžikistani võimud üritavad maha suruda endise asekaitseministri väidetavat mässukatset.

Harjutamaks Tadžikistani ja Venemaa sõjaväe ühistegevust, alustasid droonide Leer-2 ja Granat-1 meeskonnad õppelende, teatas esmaspäeval Interfaxile Kesksõjaväeringkonna esindaja polkovnik Jaroslav Roštšupkin.

Õppuste käigus harjutatakse võitlust ebaseaduslike relvarühmitustega mägimaastikul; droonid tagavad optilise ja raadioelektroonilise luure, kujuteldavate relvarühmituste otsingu ning vägede lahingukorda asumise ja tulejoonele asumise seire, täpsustas ta.

Tema sõnutsi on õppuste peamine eesmärk ühtse lähenemise väljatöötamine võitluseks ebaseaduslike relvarühmitustega, ühise taktikalise tegutsemise harjutamine ning side- ja juhtimissüsteemi tagamine.

Tadžikistanis asuv Vene 201. sõjaväebaas on Moskva suurim välismaal asuv sõjaväebaas. See hõlmab Dušanbe, Kurgonteppa ja Kulobi garnisone. 2012. aasta lepingu kohaselt täidab Vene väeüksus ülesandeid Tadžikistanis vähemalt 2042. aastani.

Varem teatati, et Tadžikistani endise asekaitseministri, kindralmajor Abduhalim Nazarzoda riigipöördekatse käigus on hukkunud vähemalt 40 inimest mõlemalt poolelt.

51-aastane Nazarzodal õnnestus luua oma toetajatest umbes 100-liikmeline rühm ja ta varjab end nendega Ramiti mäekurus. Ramiti mäkuru asub alal, mis oli 1992.-97. aasta kodusõja ajal tuntud oma toetuse poolest Ühendatud Tadžikistani Opositsioonile (UTO), mis sõdis president Emomali Rahmoni vastu. Operatsioonis osalevad siseministeerium, kaitseministeerium ja riiklik julgeolekukomitee.

Siseministeerium teatas, et 4. septembril hukkus rünnakutes Dušanbe ja sellest idas asuva Vahdati miilitsajaoskondadele neli miilitsat ja neli eriüksuslast. Seejuures sai surma üheksa ründajat, sh Vahdatis teeninud alampolkovnik Zijovuddin Abdullojev.

Võimud süüdistavad Nazarzodat ja Abdullojevit Tadžikistani Islami Taassünni Parteisse (IPRT) kuulumises, kuid erakond ise lükkas selle väite laupäeval tagasi, meenutades, et seaduse kohaselt ei tohi jõuametkondade teenistujad erakondadesse kuuluda.

Laupäeval teatas Tadžikistani siseministeerium 13 kindrali toetaja tapmisest ja üheksa jõuametkonna teenistuja hukust. Ametkond väidab, et Nazarzoda ja kümmekond tema toetajat on sisse piiratud, kuid ööpäeva jooksul pole nende vangistamise või hävitamise kohta teateid tulnud.

Laupäeva õhtul sai rünnakus Dušanbest väljasõidul asuvale valvepostile surma veel üks miilits. Nazarzoda ise eitab enda seotust rünnakutega miilitsa vastu ja süüdistab selles võime. Tema kinnitusel on tegu provokatsiooniga, et süüdistada UTO endisi komandöre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles