Saksa luure andmetel kasutas Islamiriik Iraagis sinepigaasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

Saksamaa välisluureteenistuse (Bundesnachrichtendienst  -BND) andmetel kasutas äärmusislamistlik grupeering Islamiriik Iraagi rünnakutes sinepigaasi.

Saksa meedia teatel põhineb see informatsioon Islamiriigi vastu võitlevatele kurdi sõduritele tehtud vereanalüüsidel.

Kinnitamata andmetel kasutasid džihadistid sinepigaasi Iraagi põhjaosas. Sinegpigaas võib pärineda kas diktaator Saddam Husseini ajast või siis valmistas Islamiriik seda ise pärast Mosuli vallutamist sealse ülikooli hästi varustatud keemialaboris.

USA militaareksperdid kahtlustasid juba varem, et Islamiriik kasutab Iraagis sinepigaasi sisaldavaid granaate.

Wikipedia: ipriit ehk sinepigaas ehk 2,2-diklorodietüülsulfiid on sööbiv aine, mida saab kasutada keemiarelvana.

Tegemist on sinepi või küüslaugu lõhnalise tumedat värvi vedelikuga, mis lahustub hästi orgaanilistes ainetes, vees aga halvasti.

Sinepigaas jõuab organismi hingamisteede, naha ja seedeelundite kaudu. Nahal tekivad villid, millest tekivad raskelt paranevad haavandid.

Ennetamiseks kasutada kaitseriietust ja gaasimaski.

Ipriit ehk sinepigaas sai oma nime Belgia linna Ieperi järgi, kus Esimese maailmasõja ajal 12. juulil 1917 Saksa väed seda esimest korda sõjategevuses kasutasid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles