Esimesed vettpidavad andmed natside kullarongi kohta?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Natsi-Saksamaa aarderongi kohta paljastuse teinud mehed avalikustasid eile radari pilte, mis tekitasid uusi küsimusi.

Edela-Poolas Walbrzychis «kullapalaviku» tekitanud Piotr Koper ja Andreas Richter teatasid, et nende uurimistulemused ei saa valetada, edastab iltasanomat.fi.

Koper ja Richter esinesid möödunud reedel Poola televisoonis, kus selgitasid natside soomusrongiga seonduvat.

Mehed avaldasid oma ühisfirma SCXYZ leheküljel detailse kirjelduse ja joonised radari abil leitud maa-alustest tunnelitest.

Nad on kindlad, et Teise maailmasõja lõpupäevil Breslaust ehk nüüdsest Wrocławist saabunud soomusrong peideti Walbrzychis kaevatud tunnelitesse. Rongivagunites võivad olla natside poolt varastatud väärisesemed, taiesed ja kuld.

Maaradariuuring tekitas oletatava kullarongi kohta uusi küsimusi, eriti aga selle asukohta kohta, kuna mehed ei paljastanud täpset paika, kus radariuuring tehti.

Samuti ei ole teada, kas Poola kultuuriministeerium on maaradari uuringutega kursis ning kas need pildid andsid sajaprotsendilise tõendi aarderongi olemasolu kohta.

Poola asekultuuriminister Piotr Zuchowski sõnas umbes nädal tagasi, et 99-protsendilise kindlusega arvab ta, et tegemist on natside poolt kokku röövitud aardeid sisaldava rongiga, mis on tõesti olemas. 

Teada on, et Walbrzychis asuva Ksiazi kindluse all on natsiajastul orjatöö abil ehitatud tunnelivõrgustik. Rongi otsitakse ka tunnelist, mis pärineb varasemast ajast kui seda on Ksiazi tunnelivõrgustik.

SC XYZ leheküljel avaldatud 3D animatsiooni vaadanud geoloogiaasjatundjate sõnul on suure tõenäosusega tegemist lubjakivitunneliga, mis on loodud inimkätega, mitte ei ole looduslikku päritolu.

Koper ja Richter kasutasid enda sõnul Saksa firma KS Analyse maaradarit KS 700. Tegemist on geofüüsikalise seadmega, mille abil saab pinna alla jääva kohta informatsiooni. 

Kahe mehe teooriat pooldab ka kunagine kaevur ja nüüdne pensionil aardeotsija Tadeusz Slowikowski, kes on omal käel natside aarderongi kohta infot kogunud.

Poola võimud saatsid Walbrzychi lisaks geoloogidele ja ajaloolastele ka politsei ja sõjaväe, et tagada uurimise turvalisus ning hoida kohalikke uudishimulikke eemal.

SCXYZ lehekülg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles