DCNS: Venemaale müüdav Mistral sisaldab vaid Prantsuse tehnoloogiat

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dessantlaev Mistral Peterburis Neeva jõel
Dessantlaev Mistral Peterburis Neeva jõel Foto: SCANPIX

Prantsusmaa riiklik laevaehitusfirma DCNS ei kavatse valmistada Venemaale Mistral-tüüpi kopterikandjat, millel on teatud tehnoloogilised piirangud.

Varem on Vene ja rahvusvaheline meedia väitnud, et Mistral-tüüpi dessantlaevad müüakse Venemaale ilma uusima tehnoloogiata, vahendas RIA Novosti.

«See saab olema laev koos sarnaste süsteemidega, mis on paigutatud ka Prantsuse mereväele valmistatud alustele,» kinnitas DCNSi direktor Pierre Legros.

Samas lisas ta, et laevad hakkama erinema Prantsuse analoogidest. «Näiteks palus Venemaa, et laevaehitaja suurendaks rasketele Vene kopteritele mõeldud starditeki paksust ja tagaks korpuse tugevuse rasketes jääoludes liiklemist silmas pidades.»

Prantsuse mereväe pressisekretär Hugues du Plessis d'Argentre rääkis, et kõik Mistralile paigaldatavad süsteemid on valmistatud Prantsusmaal, aga mitte USAs või mõnes teises NATO riigis.

Venemaa kavatseb osta prantslastelt neli Mistrali, kuid selliselt, et neist kaks ehitatakse valmis Prantsusmaal ja kaks vastavalt litsentsile Vene laevatehastes. Konkreetse lepinguni loodetakse jõuda enne selle aasta lõppu.

Legros ei välistanud võimalust, et kõik neli ehitatakse valmis Venemaal. Ta lisas, et Venemaa riigihanke võitja selgub pärast 4. novembrit.

Universaalse kopterikandja Mistrali veeväljasurve on 21 000 tonni. Laev on 210 meetrit pikk ja selle maksimaalne kiirus ulatub 18 sõlmeni. Mistrali meeskond koosneb 160 inimesest, lisaks võib kopterikandja võtta pardale 450 inimest.

Lennugrupp koosneb 16 kopterist, millest kuus võib üheaegselt olla starditekil. Veokitekk mahutab üle 40 tanki või 70 veokit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles