Fotod: arvatav Islamiriigi võitlejast migrant osutus süütuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laith Al Saleh vormirõivastuses ja pagulasena
Laith Al Saleh vormirõivastuses ja pagulasena Foto: SCANPIX

Facbookis levisid kulutulena pildid Süüria mehest, kes on üles võetud kahes kaadris. Esmalt habetununa sõjaväevormis ja relva kandes, seejärel t-särgis ja päikeseprillidega põgenikemassi taustal poseerimas. 

Fotosid saatev tekst ei jäta palju ruumi mitmetimõistmiseks. «Mäletate seda tüüpi? Eelmisel aastal poseeris ta ISISe fotodel – nüüd on ta põgenik,» seisab seal. «Kas me oleme luuserid või mis?»

Pilte jagati viimase paari päeva jooksul Facebookis 70 000 korda ning need levisid ka Twitteris. Aina uute Euroopasse saabuvate põgenikemassidega seoses on ammu kardetud, et nende sekka võib sattuda ka mõni hädalisena poseeriv islamivõitleja ning sellele levinud hirmule apelleeris ka postitus. Siiski on vähemalt konkreetse juhtumi puhul kindel, et tegu ei ole islamiterroristiga.

30-aastase Laith Al Salehi nimelise mehe tausta oli erandlikult lihtne tuvastada, sest möödunud kuul kirjutas temast uudisagentuur Associated Press. Mehe sõnul oli ta Süüria Vabastusarmee komandör, enne seda töötas ta kodulinnas Aleppos krohvijana.

«Umbes 70% minu linnast on hävitatud,» rääkis ta AFP-le. «Al-Qaeda tahab mind, Daesh (Islamiriik) tahab mind, valitsus tahab mind – ma võitlesin nende kõigiga. Mind ei huvita. Mõned inimesed kardavad, mina mitte.»

Salehi lugu ilmestab hirme, mis valitsevad Euroopat aina hoogustuva sisserände tingimustes. «Hoolimata sellest, kas see mees on Islamiriigi liige või mitte, olen ma üsna kindel, et ehtsate põgenike hulgas on sadu kui mitte tuhandeid islamiäärmuslasi, kes leiavad lihtsa sissepääsu Euroopasse,» kommenteeris üks Facebooki kasutaja. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles