Merkel: pagulaste ümberjagamine on ainult esimene samm

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Ungari Roszke põgenikekeskuse juures.
Migrandid Ungari Roszke põgenikekeskuse juures. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel tervitas Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri kava põgenike ümberasustamiseks ühenduses, nimetades seda esimeseks suureks sammuks.

«Me vajame avatud süsteemi jagamaks ära neid, kellel on õigus varjupaigale,» ütles Merkel.

Juncker peaks homme avalikustama Euroopa Komisjoni uue kava põgenike ümberjaotamiseks. Selle järgi peaks Eesti Postimehe andmetel vastu võtma veel 373 inimest lisaks juba varem kokku lepitud 150-le.

Kantsler märkis, et Dublini konventsioon, mille kohaselt tuleb ebaseaduslikult piiri ületanu – olgu või varjupaigataotleja – registreerida esimeses liikmesriigis, kuhu ta jala tõstab, ning peab samas esitama ka asüülitaotluse, enam ei tööta. Merkel viitas sellele, et Itaalia ja Kreeka seisavad seetõttu silmitsi kriisiga.

«Me peame arutama uue asüülipoliitika üle,» lisas Merkel, kelle sõnul sõltub küsimuse lahendamisest Euroopa tulevik.

Saksamaa asekantsler Sigmar Gabriel lausus täna, et riigil on piisavalt võimekust tulemaks toime vähemalt 500 000 migrandiga aastas, ning seda mitu aastat järjest. Ennustuste järgi võtab Saksamaa tänavu vastu 800 000 varjupaigataotlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles