Rouhani: demokraatia ei ole Süürias praegu prioriteet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani
Iraani president Hassan Rouhani Foto: SCANPIX

Süürias, kus tapetakse inimesi, ei ole demokraatia praegu prioriteet, ütles teisipäeval Iraani president Hassan Rouhani.

«Kas on prioriteet arutada Süüria demokraatiat?» ütles Rouhani ühisel pressikonverentsil Iraanis visiidil viibiva Austria presidendi Heinz Fischeriga. «Kas praegu on prioriteet rääkida opositsioonist ja valitsuse poolehoidjatest või Süüria põhiseaduse reformimisest?»

Iraan on Süüria režiimi peamine toetaja, islamivabariik osutab Damaskusele sõjalist ja rahalist toetust ning Iraani sõjalised nõunikud viibivad Süürias.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif esitas augustis Süüria presidendile Bashar al-Assadile plaani neli aastat väldanud relvakonflikti lõpetamiseks.

Rouhani ütles teisipäeval, et Süürias valitseb täielik ebastabiilsus, miljonid inimesed on kodudest põgenenud ning sajad tuhanded tapetud.

Praegu on Teherani sõnul esmatähtis Süüria inimeste elude päästmine ja põgenike naasmine koju.

«Kõigepealt tuleb lõpetada verevalamine, taastada Süürias suhteline julgeolek ja võimaldada põgenikel koju naasta,» ütles Iraani president, kelle sõnul alustamine valesammust tähendaks läbikukkumist.

«Seejärel võime arutada Süüria tulevikku, opositsioonirühmitusi, demokraatiat ja valimisi,» lisas Rouhani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles