Prantsusmaa: Islamiriik on võitnud, kui kõik Lähis-Ida põgenikud võetakse vastu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse välisminister Laurent Fabius
Prantsuse välisminister Laurent Fabius Foto: SCANPIX

Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius sõnas eile Pariisis pärast põgenikekriisi konverentsi «Les victimes de violences ethniques et religieuses au Moyen-Orient», et Euroopa teeb vea, kui võtab vastu kõik Lähis-Idast pärit asüülitaotlejad, kelle elu ohustab äärmusrühmitus Islamiriik.

 Fabius lisas, et põgenikeprobleemi ei saa lahendada massiliselt varjupaiga andmisega, edastab AFP.

«Tegemist on keerulise olukorraga, kuid kui kõik Lähis-Ida põgenikud tulevad Euroopa riikidesse või kuhugi mujale, siis saab Islamiriik end võitjaks kuulutada,» nentis minister.

Fabius esines oma seisukohaga pärast rohkem kui 60 riigi esindajate migratsiooniteemalist kohtumist. Konverentsil arutati põgenike tagasiminemist oma kodumaale, vähemuste kaasamist poliitikasse ja sõjakurjategijate küsimust.

«Eesmärgiks on, et Lähis-Ida jääks ikka Lähis-Idaks ehk piirkond peaks säilitama oma ainulaadsuse ja erakordsuse. Seal elab mitmeid vähemusrühmi, kelle heaolu tuleb arvesse võtta,» teatas Fabius.

Prantsuse välisministri teatel on mitmed riigid nõus piirkonda investeerima, et kohalike elu jätkuks.

Fabiuse sõnul annab Prantsusmaa juba varem lubatud 100 miljonile eurole lisaks veel 25 miljonit eurot, mille abil saab ehitada uue infrastruktuuri, eluasemeid ja koristada sõjategevusest tekkinud jääke.

Prantsusmaa antavatest summadest suunatakse 15 miljonit eurot põgenikelaagrite elutingimuste parandamiseks.

Prantsusmaa presidendi François Hollande´i teatel on Lähis-Idas tekkinud humanitaarkatastroof, mis on kandunud üle Euroopasse.

«Kui me ei aita põgenikelaagris elavaid hädasolijaid ja riike, mida põgenikud kasutavad transiitaladena, siis kogeme veelgi rohkem inimtragöödiaid. Massiline põgenemine tuleb peatada,» lausus Hollande.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus Euroopa riikide juhte olema põgenikekriisis vastutustundlikud ja humaansed.

Bani esindaja sõnul vestles peasekretär tekkinud olukorrast mitme riigi juhtide ja põgenikeametnikega, kes teatasid, et enamik Euroopasse saabunuid põgenevad sõja ja vägivalla eest ning neil on õigus saada asüüli.

Ban kiitis nii riiklikul kui eraisiku tasandil seni põgenike abistamiseks tehtut.

ÜRO põgenikeorganisatsiooni UNCHRi teatel antakse sel aastal Euroopa põgenikekriisi lahendamiseks veel 27 miljonit eurot.

ÜRO andmetel peaks sel aastal saabuma üle Vahemere Euroopasse umbes 400 000 migranti. Möödunud aastal oli neid 219 000 ja 2016. aastal võib neid olla umbes 450 000.

UNCHRi raporti kohaselt on seni Vahemere ületanud rohkem kui 320 000 põgenikku, kellest umbes pool on pärit Süüriast.

USA teatas eile, et tahab aidata Euroopat suure põgenikemassiga toimetulekul. USA plaanide kohaselt tahetakse investeerida Türgis ja teistes Süüria lähedastes riikides asuvate põgenikelaagrite eluolu parandamisse.

ÜRO tegi USA-le ettepaneku võtta vastu 17 000 süürlast, seni on USAsse jõudnud umbes 1800 Süüriast pärit migranti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles