Saksa kantsler tahab ülempiirita ELi põgenikekvoote

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel kutsus täna Euroopa Liidu riike migratsioonikriisi lahendamiseks nõustuma proportsionaalsete ja ülempiirita kohustuslike põgenikekvootidega, astudes Euroopa Komisjoni avalikustatud plaanidest sammu võrra kaugemale.

«Meil on vaja siduvat lepet põgenike siduvaks jaotamiseks liikmesriikide vahel õiglaste kriteeriumide põhjal,» ütles Merkel Saksa parlamendi iga-aastasel eelarvedebatil.

«Me ei saa öelda, et jagame välja kindla arvu põgenikke,» kuid proportsioonides tuleb kokku leppida, lausus kantsler.

«Me ei saa lihtsalt kehtestada lae ja öelda, et me ei hooli mitte millestki, mis jääb (sellest laest) väljapoole,» lisas ta.

Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker kutsus täna ELi riike nõustuma 120 000 varjupaigataotleja kohustusliku ümberpaigutamisega Kreekast, Itaaliast ja Ungarist. Siia lisanduvad veel ligi 40 000 varjupaigataotlejat ja põgenikku, kelle ümberasustamises ja -paigutamises on juba kokku lepitud.

Saksamaa on võtnud vastu rohkem migrante kui ükski teine ELi riik, ütles Merkel.

«Oleks samm edasi, kui me saavutaksime selle, mille Jean-Claude Juncker täna välja pakub,» sõnas ta, kuid rõhutas, et väljakutse on palju tõsisem, kui lihtsalt põgenike jagamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles