Virginia ajalooõpik valetab lõunaosariikide poolel sõdinud neegreist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kodusõja taasetendamine, kus mustanahalised on riietunud põhjaosariikide vormi.
USA kodusõja taasetendamine, kus mustanahalised on riietunud põhjaosariikide vormi. Foto: SCANPIX

Virginia osariigi haridusosakond kiitis heaks õpiku, milles on kirjas valeväide, justkui oleksid tuhanded mustanahalised võidelnud USA kodusõjas konföderaatide poolel, kirjutab ajaleht USA Today.


Pärast seda, kui Williami ja Mary kolledžis ajalooprofessorina töötav lapsevanem Carol Sheriff vea avastas, saatis haridusosakond koolidesse selle eksitava info kohta hoiatuse.

Sheriff, kelle enda laps õpib neljandas klassis, ütles, et mustanahalised orjad läksid küll mõnikord relvile selleks, et kaitsta oma omanikke, kuid kuni sõja lõpufaasini oli neegrite sõduritena kasutamine keelatud. Ühti hiljem moodustatud neegrite üksustest ei saadetud lahinguväljale, enamik neist töötas vastu enda tahtmist abitöölistena.

Virginia osariik osales aastatel 1861-1865 peetud USA kodusõjas konföderaatide ehk orjapidamise jätkamist pooldavate lõunaosariikide poolel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles