Venemaa väitel osales Ukraina peaminister Tšetšeenia sõjas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk
Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk Foto: SCANPIX

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk võttis esimese Tšetšeenia sõja ajal osa sõjategevusest Venemaa vastu, väitis Vene juurdluskomitee esimees Aleksander Bastrõkin.

Bastrõkin selgitas Vene väljaandele Rossiskaja Gazeta, et Jatsenjuk võitles 90ndate keskpaigas Tšetšeenias rünnakrühmades «Argo» ja «Viking», mida juhtis Oleksandr Muzõtško. Rohkem Saško Belõina tuntud Muzõtško oli Ukraina paremäärmusliku Paremsektori liider, kes sai surma mullu kevadel toimunud Ukraina miilitsaoperatsiooni käigus.

Jatsenjuk, kelle eluloo kohaselt töötas ta aastatel 1994-1995 õigusbüroo juhina ning kes toona tegeles erastamist puudutavate küsimustega, lükkas taolised väited ümber. Valitsusjuhi esindaja soovitas suhtlusvõrgustiku Facebook kontol Bastrõkinil pöörduda psühhiaatri poole.

Venemaa väite üle heitis nalja ka Ukraina siseminister Arsen Avakov, kes kirjutas oma Facebooki kontol: «Meil on siseministeeriumi kliinikus väga head arstid. Me teeme teid terveks. Paranoiad on meie eriala.»

Ukraina sotsiaalvõrgustikes on teema ka palju nalja heidetud ning valitsusjuhti võrreldakse seal pigem Nõukogude multifilmis «Karupoeg Puhh» figureeriva Jänesega, kellega Jatsenjuk väidetavalt sarnaneb.  

Valik Ukraina sotsiaalmeedias ilmunud reaktsioone. Fotod: Twitter
Valik Ukraina sotsiaalmeedias ilmunud reaktsioone. Fotod: Twitter Foto: twitter

Samuti on ilmunud töödeldud pilte pika habemega Jatsenjukist, kes on hambuni relvastatud ning ja islamistide poolt ümber piiratud. Veel ühel pildil kujutatakse jänest raketiheitjaga, mille all on sõnum: «Ta tappis esimese venelase 16-aastaselt».

Foto: twitter

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles aga Vene uudisteagentuuride vahendusel, et juurdluskomitee jätkab tööd ning sellised väited pole kunagi alusetud.  

Foto: twitter
Foto: twitter
Foto: twitter
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles