Juncker Moskvale: Euroopa piirid on puutumatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa piirid on puutumatud ja Venemaa peab seda mõistma, ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kolmapäeval europarlamendi ees peetud aastakõnes.

«Me vajame ühtsust, kui asi puudutab meie idapoolsete liikmesriikide, eelkõige Balti riikide, julgeolekut. Euroopa Liidu (EL) riikide piirid on puutumatud. Ma tahan, et Moskvas mõistetaks seda väga selgelt,» ütles Juncker.

«Vajame ka sanktsioonide suhtes rohkem ühtsust. EL-i poolt Venemaale kehtestatud sanktsioonidel on hind iga liikmesriigi majandusele, neil on tagajärjed olulistele sektoritele nagu näiteks põllumajandus,» tunnistas Juncker. «Aga nad on võimas relv vastasseisus agressiooni ja rahvusvaheliste seaduste rikkumisega.» 

Tema sõnul peavad Venemaa-vastased sanktsioonid jääma kehtima seniks, kuni Ukraina kriisi lahendamiseks sõlmitud Minski lepped on täielikult ellu viidud. «Peame hoidma oma kindlameelsust ja ühtsust,» rõhutas Juncker.

Komisjoni presidendi sõnul on EL-i ja Venemaa vaheline koostöövaim andnud teed kahtlustustele ja umbusule. «EL peab näitama Venemaale vastasseisu hinda, aga samal ajal tegema selgeks ka meie valmisoleku suhete taastamiseks,» märkis Juncker.

Junckeri tähelepanu EL-i idapiirile ja Venemaale järgnes tema kõne osale, kus ta rääkis Ukrainast; lubades riiki ka edaspidi toetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles