Galerii: Elizabeth II-st sai kõige kauem valitsenud briti monarh

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kell pool kaheksa õhtul Eesti aja järgi täitus Suurbritannia kuningannal Elizabeth II-l täpselt 23 226 päeva, 16 tundi ja 30 minutit auväärset rolli saareriigi kroonitud peana.

Teisisõnu on Elizabeth II püsinud troonil 63 aastat ja seitse kuud, olles sellega kõige kauem võimul püsinud briti monarh läbi aegade. Sellega purustas ta seni oma vanavanavanema, kuninganna Victoria käes püsinud rekordi, kes valitses aastail 1837 kuni 1901 ehk 63 aastat ja 216 päeva.

«Vältimatult kulgeb pikk elu läbi mitmete teetähiste – minu enda oma pole erandiks – aga ma tänan teid ja kõiki teisi nii kodus kui mere taga teie lahkete ja liigutavate sõnumite eest,» sõnas 89-aastane kuninganna Lõuna-Šotimaal kõnet pidades.

Maailmarekordini on Elizabehtil aga aega – usutavasti hoiab seda iidne Egiptuse vaarao Pepi II, kes valitses kuue aasta vanuselt võimule tulles väidetavalt 94 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles