Aafrika koopast leiti uue inimliigi säilmed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvatavasti selline nägi välja homo naledi.
Arvatavasti selline nägi välja homo naledi. Foto: AP/Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigis Johannesburgi lähedal leiti koobas kivistunud inimsäilmetega, millest 15 kuulub senitundmatu inimliigi esindajatele, ütlesid teadlased neljapäeval evolutsiooniuuringute olulisest läbimurdest teatades.

Raskesti ligipääsetavast sügava koobastiku maa-alusest kambrist leiti umbes 1500 fossiili. Teadlased ei oska öelda, kuidas sattusid nende hulka nn homo naledi säilmed. Veel ei teata ka, kui vanad need on, aga kindlad ollakse selles, et leid heidab inimese põlvnemisele uut valgust.

Witwatersrandi ülikooli tudengid ja vabatahtlikud leidsid luud «inimkonna hällina» UNESCO kultuuripärandi nimekirja kantud paigast Johannesburgist 50 kilomeetrit loodes. Iidseid inimsäilmeid on sellest piirkonnast avastatud juba alates 1920. aastatest.

«Mul on hea meel tutvustada teile inimese eellase uut liiki,» ütles Witwatersrandi ülikooli professor Lee Berger neljapäeval ajakirjanikele.

«Nii paljude, vähemalt 15 isikule kuuluvate kivististe leidmine on tähelepanuväärne,» kommenteeris Londoni loodusajaloo muuseumi professor Chris Stringer, kelle juhtimisel leidu uuritakse.

Ta tunnistas, et inimese sugupuu on väga keeruline ning selle põlvnemise ja liikide päritolu väljaselgitamsieks on vaja põhjalikke uuringuid.

«Sügav koobas, kust luud leiti, viitab võimalusele, et need paigutasid sinna teised inimesed, mis osutab «primitiivsete» inimliikide üllatavalt keerulisele käitumisele.»

Teadlaste sõnul sarnanevad leiu käe-, randme- ja jalaluud tänapäeva inimese omadele, aga aju suurus ja alakeha viitab palju varasematele inimliikidele.

«Homo naledi aju on pisike, umbes keskmise apelsini suurune, ja paikneb väga saleda keha otsas,» ütles John Hawks Wisconsin-Madisoni ülikoolist.

Säilmete põhjal oli homo naledi umbes 1,5 meetri pikkune ja kaalus 45 kilo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles