Leedu president vastustab mehhaanilist solidaarsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaite.
Dalia Grybauskaite. Foto: SCANPIX

Leedu presidendi Dalia Grybauskaitė sõnul on Leedu nõus Brüsseli soovitustega pagulaste ümberpaigutamiseks ning lisas, et põgenikekoorma jagamine ei tohiks põhineda sunnimehhanismil.

Riigipea märkis, et Leedu on nõus Euroopa Komisjoni ühekordse ettepanekuga võtta kahe aasta jooksul vastu 1105 pagulast, kui terve Euroopa peab jagama laiali üle 150 000 inimese, kuid rõhutas, et Leedu käsitleb seda soovitusena.

«Kahtlemata ei soovi keegi, et solidaarsus rajaneks sunnimehhanismidel. Me oleme võrdväärsed, sõbralikud riigid, mistõttu tahame lahendada olukorra sõbralikult ja kokkulepete teel,» ütles president neljapäeval ajakirjanikele.

Saksamaa kantsler Angela Merkel kutsus teisi riike üles leppima pagulaste jaotamise kohustuslike kvootidega ja kehtestama proportsionaalse süsteemi, mis ei sõltuks saabuvate isikute hulgast.

Leedu ja teised Ida-Euroopa riigid ei ole siiani soostunud ettepanekuga kehtestada pagulaste ümberpaigutamise pidev kriisirežiim.

Muretsedes migrantide pideva voo pärast, toetavad nad pagulaste priitahtlikku vastuvõtmist. Kõige jäigema seisukoha on selles küsimuses võtnud Visegrádi riigid - Ungari, Slovakkia, Tšehhi ja Poola.

Toetades 160 000 pagulase jaotamist Euroopa Liidu riikide vahel, ei kommenteerinud Grybauskaitė võimalikku alalist mehhanismi.

«Praegu on mitmesuguseid ettepanekuid, need on vaid ettepanekud, igaüks kommenteerib neid isemoodi ... Vaielda praegu, kas kohustuslikus või vabatahtlikus korras, on ilmselgelt mõttetu,» ütles president.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles