Bahrein nõuab maavägesid Jeemenisse Iraani mõjust vabanemiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni valitsusvägede sõidukite kolonn
Jeemeni valitsusvägede sõidukite kolonn Foto: SCANPIX

Bahreini välisminister Khaled bin Ahmed al-Khalifa soovitas neljapäeval avaldatud usutluses Prantsuse ajalehele Le Figaro saata Jeemenisse maaväed, et vabaneda Iraani mõjust.

«Me peame olema kohal, et saavutada ÜRO resolutsiooni 2216 rakendamine ja tuua taas võimule seaduslik valitsus,» ütles ta.

«Me peame olema kindlad, et suudame vabaneda täielikult Iraani ja tema huthi liitlaste mõjust.»

Bahrein kuulub Saudi Araabia juhitavasse araabia riikide koalitsiooni, mis on teinud märtsist alates Jeemeni šiiamässulistele huthidele õhurünnakuid, et takistada neid kogu riiki hõivamast ja taastada riigist põgenenud presidendi Abedrabbo Mansour Hadi võim.

Jeemeni seaduslikku valitsust toetavale koalitsioonile sai reedel osaks seni suurim kaotus. Sanaast idas Maribis hukkus huthi mässajate raketirünnakus 60 sõdurit, nende seas 45 Araabia Ühendemiraatide, 10 Saudi Araabia ja viis Bahreini sõjaväelast.

Bahreini välisminister ütles, et Jeemenisse tuleks saata maaväed, sest «me ei saa jätkata raketirünnakute alla sattumist».

Ta tunnistas, et koalitsiooni õhurünnakud põhjustavad kaasnevaid ohvreid, mistõttu oleks vaja uut lähenemist konfliktile, mis on nõudnud rohkem kui 4500 inimese elu.

Kuuldavasti on koalitsiooni liikmed Pärsia lahe riikidest saatnud reedese raketirünnaku järel Jeemenisse tuhandeid raskerelvastuses sõdureid.

Üks Katari ametnik ütles teisipäeval, et riigil on Saudi Araabia piiril 1000 võitlusvalmis sõdurit, kes peaksid sisenema Jeemenisse mõne päeva jooksul.

Sanaast itta jäävasse Maribi provintsi on juba saabunud umbes 1000 Saudi sõdurit.

Katari relvajõudude Londonis töötav konsultant Andreas Krieg ütles nädala algul, et Jeemenis on pisut üle 5000 koalitsioonisõduri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles