Kahtlus: Islamiriik kasutab keemiarelvasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide valitsusametnik lausus BBC-le, et Washington on kindlaks teinud vähemalt neli juhust, mil terrorirühmitis Islamiriik ehk ISIS on kasutanud Iraagi-Süüria piiri lähistel sinepigaasil põhinevaid keemiarelvi.

Ameerika hinnangul on organisatsioonil keemiarelvade loomiseks oma eraldi üksus, mis tegeleb pideva arendustööga. «Nad kasutavad sinepit,» lausus allikas. «Teame seda kindlalt.» Tõenäoliselt kasutatakse sinepigaasi tema pulbristatud kujul, mis pakitakse seejärel näiteks mortiiride laengutesse. Plahvatamisel tekitab aine läheduses viibivatele sellega kokku puutuvatele inimestele ohtralt ville ning tekitab tõsiseid hingamisprobleeme.

Teise teooria järgi kasutavad terroristid võitluses materjale, mille nad leidsid salajastest peidukohtadest Iraagis ja Süürias. Ameeriklaste sõnul on see siiski ebatõenäoline, sest oma pika Iraagis viibimise aja jooksul oleks sedalaadi peidikud tulnud tõenäoliselt päevavalgele. Ka Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim pidi tunamullu õhurünnakute ähvarduse all oma keemiarelvad loovutama.

Kõige tõenäolisema versiooni järgi toodavad islamistid ainet ise laialt levinud õpetuste abil, kuna väävlil põhinev sinepigaas pole kuigi keerulise ülesehitusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles