Washingtoni jõudvad raportid ilustasid olukorda Lähis-Idas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi valitsusvägede sõdur Ramadi lähedal valvepositsioonil.
Iraagi valitsusvägede sõdur Ramadi lähedal valvepositsioonil. Foto: Reuters/ScanPix

Rohkem kui 50 Ameerika Ühendriikide sõjaväe heaks töötavat luureanalüütikut esitasid kaebuse: nende ettekandeid tegelikust olukorrast terrorismivastase võitluse kohta Süürias ja Iraagis ilustatakse. Pentagon alustas uurimist. 

Luurajad süüdistavad oma ülemusi, nende hulgas rahvusliku luure juhti James Clapperit selles, et nad kohendavad sobivamaks dokumente, mis jõuavad president Barack Obama ja teiste otsustajateni. «Vähkkasvaja asub luurejuhtide kõrgemal tasandil,» sõnas üks anonüümne kaitseametnik.

Analüütikute sõnul on neil olemas konkreetseid näidiseid, millega tõestada: nende ülemused muudavad raporteid, jätmaks avalikkusele muljet, nagu oleksid ameeriklased võitmas lahingut terrorirühmitiste Islamiriik (ISIS) ja al-Qaeda vastu.

Enam kui aasta pärast seda, kui ISIS vallutas valitsusvägede – mille relvastamiseks ja väljaõppeks oli USA kulutanud miljardeid  –  käest Iraagi suuruselt teise linna Mosuli, jätkab äärmusrühmitis oma tegevust ja laienemist, seda vaatamata läänevägede õhulöökidele.

«Hoiatasime juba enne, et Iraagi sõjavägi on liiga nõrk; et ISIS kasvab ja sellega tuleb tegeleda,» lausus endine analüütik, kes lahkus töölt osaliselt frustratsioonist olukorra pärast. «Aga nad ei tahtnud nende ettekannetega tegeleda, sest siis oleks pidanud strateegiat muutma.»

Mõned USA poliitikud on ka öelnud, et Islamiriigi kiire tõus tabas neid üllatusena. «Ausalt öeldes on see vale,» kommenteeris endine ametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles