Video: Islamiriigi ori paljastas, kuidas ta põgenema pääses

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zeinat
Zeinat Foto: Youtube

USA kanal CNN intervjueeris end Zeinatiks nimetavat jeziiditüdrukut, kes oli sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik juhi Abu Bakr al-Baghdadi ori, kuid kellel õnnestus põgenema pääseda.

Zeinat kohtus ka ameeriklannast vangi Kayla Muelleriga, keda Islamiriigi juht Abu Bakr al-Baghdadi julmalt vägistas.

Džihadistid ründasid Süürias Raqqat, kust võeti kaasa nii Zeinat kui veel kaheksa tüdrukut. Tüdruk eraldati ta perest ja sunniti olema võitlejate ori.

Zeinati sõnul sai ta alles hiljem teada, kelle kätte ta vangi langes ning et röövimiseks andis käsu Islamiriigi juht Abu Bakr al-Baghdadi.

Tüdruku sõnul pakkus ta al-Baghdadile huvi ja mees näitas talle oma sülearvutist kahe ameeriklasest pantvangi tapmist. Islamiriigi juht teatas, et tüdruk kaotab samal viisil elu kui ta ei astu islami usku. Jeziidid on jezidismi, mitte islami järgijad.

«Videol oli näha hukkajat ja hukatavaid, kellele lõigati pea maha,» lisas jeziid.

CNN arvates näitas al-Baghdad Zeinatile videot Jihadi-Johnina tuntud Islamiriigi timukast, kes lõi pea maha ameeriklastel James Foleyl ja Steven Zotloffil.

«Al-Baghdadi soovitas nii minul kui teistel tüdrukutel unustada oma perekond. Ta sõnas, et meie isa ja vennad on tapetud ning ema ja õed antud võitlejatele,» meenutas noor naine.

Zeinati sõnul liikusid nad koos võitlejatega linnast linna ning kuna al-Baghdadi kasutas nende vastu pidevat vägivalda, langetas ta otsuse põgeneda.

«Saime lõpuks majast välja ja jooksime eemale. Nägime Aleppos ühe maja juures naist, kes kutsus meid sisse. Ta lubas meid aidata ja Iraaki viia, kuid tegelikult helistas Abu Bakr al-Baghdadile,» meenutas tüdruk.

Pärast põgenemiskatset karistati tüdrukuid väga julmalt.

Kuna Zeinati peeti põgenemise algatajaks, siis pandi ta eraldi vangistusse, kus ta kohtus ameeriklannast humanitaartöötaja Kayla Muelleriga, kes oli samuti vang.

Nad elasid paar nädalat koos teistest eraldi väga kuumas kongis. Selle aja jooksul said nad minimaalselt juua ja süüa.

Zeinati sõnul lasi al-Baghdad Muelleri ükskord enda juurde viia ning teatas, et vägistab ja tapab ta, kui ameeriklanna ei allu talle.  

Zeinati sõnul oli Islamiriigi juht Muellerit siis vägistanud neli korda.

Tüdruk lisas, et ta kutsus Muellerit koos endaga põgenema, kuid ameeriklanna ei nõustunud, kuna kartis, et kui ta tabatakse kaotab ta elu samal viisil nagu sai osaks USA ajakirjanikele.

Zeinati sõnul oli ta juba vaimselt sellises olukorras, et ta ei kartnud surma.

Ameeriklanna Mueller oli Põhja-Süürias humanitaartöötaja, kui Islamiriik ta 2013. aastal röövis. USA luure andmetel tapsid džihadistid Muelleri selle aasta veebruaris.

Zeinatil ja veel viiel tüdrukul õnnestus nende vangikongist välja pääseda ning nad jooksid teadmata suunas. Nad jõudsid ühte külla, kus enamikus majades puudus elekter, kuid üks oli valgustatud.

Zeinat sai kohe aru, et selles ei ela džihadiste, sest võitlejad ei kasutanud elektrit, kartes õhurünnakuid.

Nad said sealt abi ning Zeinat ja teised tüdrukud jõudsid oma pere juurde tagasi. Tüdruku arvates oli ta äärmusislamistide vang umbes kaks ja pool aastat. Zeinati kolm õde on ikka Islamiriigi käes.

Zeinati sõnul on al-Baghdadi puhul tegemist saatana maapealse kehastusega, kes paneb naiste peal toime uskumatuid julmusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles