Kartus: Läti keeldumine lisapõgenikest jätaks riigi isolatsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgars Rinkēvičs.
Edgars Rinkēvičs. Foto: SCANPIX

Peaaegu kõik Euroopa Liidu liikmesriigid on nõustunud vastu võtma rohkem põgenikke, ent Läti on jäänud isolatsiooni, ütles välisminister Edgars Rinkēvičs neljapäeval BNSile.

Leedu, Eesti ning Visegrádi neliku riigid (Ungari, Slovakkia, Tšehhi ja Poola), mis olid varem vastu täiendavate põgenike vastuvõtmisele, on nüüd sellega nõustunud, mis tähendab, et EL võib poliitiliselt ja õiguslikult langetada otsuseid põgenike jaotamisest Läti vastuseisust hoolimata, sõnas välisminister.

Rinkēvičs hoiatas, et tekkida võib olukord, kus Läti peab niikuinii rohkem põgenikke vastu võtma, ent riigi suutlikkus võidelda oma huvide eest oleks edaspidi piiratum.

«Arvestades olukorda idas, on poliitilisse ja julgeolekualasesse isolatsiooni sattumine täielikus vastuolus Läti huvidega. Loodan väga, et võimuparteide ja Euroopa asjade seimikomisjoni kohtumistel jääb peale terve mõistus,» lausus esidiplomaat.

Läti peab töötama maksimaalse kiirusega, et olla valmis 250 ja ilmselt suurema arvu põgenike vastuvõtmiseks, sõnas ta.

Läti valitsus nõustus juulis võtma vabatahtlikult vastu 250 põgenikku. Euroopa Komisjoni Jean-Claude Junckeri uue kava alusel peaks riik vastu võtma veel 526 põgenikku.

Juncker kutsus kolmapäeval liikmesriike nõustuma 120 000 põgeniku ümberpaigutamisega Kreekast, Itaaliast ja Ungarist komisjoni määratud kvootide alusel.

Plaan näeb ette kohustuslike kvootide väljaarvutamist riigi sisemajanduse kogutoodangu (SKT), rahvaarvu, tööpuuduse määra ja varem menetletud asüülitaotluste arvu järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles