Selgusid Sahharovi preemia nominendid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden.
Edward Snowden. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Parlamendi jagatavale kuulsa Nõukogude tuumafüüsiku ja teisitimõtleja Andrei Sahharovi järgi nime saanud preemiale esitati tänavu kuus kandidaati. 

Auhinnale kandideerivad: 

Saudi Araabia blogipidaja ja veebikülje Vabastage Saudi Liberaalid omanik Raif Badawi, kellele mõisteti karistuseks islamiväärtuste solvamise eest 10 aastat vangistust, 1000 piitsahoopi ja kopsakas rahatrahv.

Venezuela poliitvangid ja demokraatlikud opositsionäärid, kes on vastu president Hugo Chávez'i võimule.

Somaalia aktivist ja endine minister Edba Adan Ismail, kes võitleb naiste suguelundite moonutamise vastu ja asutanud endanimelise haigla.

Veebruarikuus mõrvatud Venemaa poliitik ja opositsionäär Boriss Nemtsov.

Ukraina piloot Nadja Sevtšenko, kes võeti tunamullu 18. juunil seadusevastaselt kinni ja viidi Venemaale, kus ta on tänaseni vangis.

Edward Snowden, Antoine Deltour ja Stéphanie Gibaud – kolm nö «vilepuhujat» ehk oma endiste tööandjate kohta valgustkartvaid paljastusi teinud inimest, kes tõid päevavalgele vastavalt Ühendriikide riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) kuritarvitused, Luksemburgi suurfirmade maksuskeemid ja Šveitsi pankade rahapesu.

1988. asutatud Sahharovi Mõttevabaduse auhind antakse välja igal aastal üksikisikule või organisatsioonile, kes kaisevad inimõigusi ja põhivabadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles