Nõunik: Mistralidest on huvitatud neli riiki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-tüüpi Vladivostok Prantsusmaal Saint-Nazaire'i sadamas.
Mistral-tüüpi Vladivostok Prantsusmaal Saint-Nazaire'i sadamas. Foto: SCANPIX

Kanada, India, Singapur ja Egiptus on tõsiselt huvitatud kahe algselt Venemaa jaoks ehitatud kopterikandja Mistral ostmisest, ütles Prantsuse peaministri julgeolekunõunik Louis Gautier.

Gautier' ütles sel nädalal parlamendisaadikutele, et Venemaale ehitatud Mistralide tarnimisest loobumine läheb Prantsusmaale maksma vähemalt 1,1 miljardit eurot, kui valitsus ei leia neile uut ostjat, kirjutati reedel AFP-ni jõudnud protokollist.

Arvus sisalduvad aluste hooldus- ja sadamakulud, mis koos lähevad Pariisile igapäevaselt maksma kaks miljonit eurot.

Summas ei sisaldu Vene eritehnika eemaldamise kulu, lausus Gautier. Eritehnika eemaldamine kestab märtsini, lisas ta.

Prantsusmaa maksab Venemaale tagasi tarnimata jäänud Mistralite eest 950 miljonit eurot, kuid ei pea trahve maksma, selgus Prantsuse parlamendi ette minevast eelnõust.

1,2 miljardi euro suurune leping nägi ette esimese kopterikandja üleandmise 2014. aasta sügisel ja teise selle aasta sügisel, ent seoses Ukraina kriisiga lükkasid Prantsuse võimud aluste üleandmise määramata ajaks edasi ning lõpuks leping tühistati. Tehingust pidanuks saama NATO riigi senini suurim relvamüük Venemaale.

Mistral on 199 meetrit pikk ja arendab kiirust üle 18 sõlme. Meeskonna suuruseks on 177 inimest, alus võib pardale võtta 481 inimest, 13 lahingutanki ja 70 autot. Laeva kopteriparki kuulub 16 lennumasinat, tekile mahub üheaegselt kuus kopterit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles