Lavrov: al-Assad on parim relv Islamiriigi vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov
Venemaa välisminister Sergei Lavrov Foto: SCANPIX

Venemaa välisminister Sergei Lavrov kutsus rahvusvahelist üldust üles relvastama Süüria presidenti Bashar al-Assadi, kuna just tema olevat kõige mõjukam vahend pealetungiva terrorirühmitise Islamiriigi (ISIS) peatamiseks.

 «Islamiriiki ei saa alistada ainult õhurünnakutega,» lausus Lavrov Moskvas. «Peab tegema ka koostööd maavägedega ja Süüria armee on ISIS-e vastu võitlemiseks kõige võimsam ja efektiivsem.»

Ameerika Ühendriigid ja NATO on mõlemad tundnud muret Venemaa sõjalise kohaloleku pärast Süürias, mille brutaalset presidenti nähakse rohkem kui 250 000 inimelu nõudnud kodusõja peapõhjusena. Moskva on samal ajal otsinud võimalusi, kuidas al-Assadi relvastada.

Läänes nähakse seda märgina, et Kreml on mures oma pikaajalise liitlase peatse kokkuvarisemise pärast. Samuti oletatakse, et läbi lahingu ühise terroristliku vaenlase vastu loodab president Vladimir Putin parandada oma Ukraina kriisis kannatada saanud suhteid lääneriikidega.

Lavrov kinnitas, et eesmärgiks pole mitte presidendi võimu kindlustamine, vaid panustamine võitlusesse ISISe vastu. «Ütlen veel kord, et meie teenistujad ja sõjalised eksperdid on seal meie masinate teenindamiseks, et aidata Süüria armeel neid kasutada,» sõnas minister. «Ja me jätkame varustamist, et kindlustada Süüria valitsuse korralik lahinguvalmidus võitluses terrorismi vastu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles