Porošenko: võtke Venemaalt ÜRO vetoõigus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko.
Petro Porošenko. Foto: AFP/SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko kutsus Kiievis peetud kõnes rahvusvahelist üldust üles eemaldama Venemaalt vetoõigus, mida too omab ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikmena.

«On ülim aeg muuta institutsioone, mis teenivad rahvusvahelist seadust,» kõneles Porošenko. «Täpsemalt pean silmas Venemaa vetoõigust Ühinenud Rahvaste Julgeolekunõukogus.»

«Venemaa kallaletung Ukrainale näitab, et süsteemis on vead,» jätkas president. «Läbi oma agressiooni Ukrainas ja Krimmi okupatsiooni on ta rikkunud sõjajärgse julgeolekusüsteemi. ÜRO Julgeolekunõukogul põhinev süsteem on nüüd täiesti ebaefektiivne.»

Porošenko nimetas Moskva jõukasutust «väljakutseks tervele demokraatlikule maailmale». President võttis ühtlasi jutuks Ida-Ukraina olukorda reguleerivate Minski rahulepete tuleviku, nimetades leppeid küll rahuprotsessi «võtmeosaks», kuid keeldudes neid tuleval aastal uuendamast juhul, kui kõik osapooled veel selle aastanumbri sees neid ei järgi.

«Kõik peaksid täitma oma kohustused 2015 aasta lõpuks, sest Ukraina on maksnud Minski lepete mitterakendamise eest hiiglaslikku hinda,» ütles Porošenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles