Briti leiboristide uueks juhiks sai Jeremy Corbyn

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn. Foto: AFP/SCANPIX

Briti opositsioonilise Tööerakonna uueks juhiks valiti laupäeval vasakpoolne sotsialist Jeremy Corbyn, teatas erakond.

Corbyni poolt hääletas 59,5 protsenti valijaist, teatas erakond laupäevasel konverentsil. Corbyn, kelle kampaaniat on võrreldud Kreeka Syriza ja Hispaania Podemosega, edestas tsentristlikumate vaadetega kandidaate Andy Burnhamit, Yvette Cooperit ja Liz Kendalli.

Burnham kogus teisena 19 protsenti häältest. Ühtekokku anti 422 664 häält.

Corbyn kutsus võidukõnes looma «õiglast ühiskonda», ärgitades Tööparteid ühtsusele. Leiboristide eelmine esimees Ed Miliband astus 7. mai üldvalimiste kaotuse järel tagasi.

Tööerakonna uus juht ülistas «meie parteid ja liikumist, mis on kirglikult, demokraatlikult, mitmekesiselt, ühtselt otsustav ülesandes liikuda korraliku ja parema ühiskonna poole, mis on kõigi jaoks võimalik».

Corbynit (66) toetavad nii üliõpilased, kes pole varem valimas käinud, kui ka eakad, kes on pettunud Tööerakonna viimaste aastate tsentristlikus poliitikas. Tema kampaanialubaduste seas on kulutuste suurendamine avalikele teenustele, tuumarelvast loobumine ning suurettevõtete taasriigistamine.

Samuti on leiboristide uus liider lubanud paluda vabandust Iraagi sõja eest. Corbyn on vastu ka Suurbritannia liikmelisusele NATO-s.

Paljud leiboristid on hoiatanud parteid «hävingu» eest, kui Corbyn valimised võidab. Hoiatajate hulgas on ka ekspeaminister Tony Blair, kelle sõnul riskib erakond Corbyni kasinusvastase leeri võidu korral «enesehävitusega».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles