Küsitlus: Rootsi NATOga liitumise pooldajaid on rohkem kui vastaseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp
Rootsi lipp Foto: SCANPIX

Rootslaste seas on riigi NATOga liitumise pooldajaid esmakordselt rohkem kui selle vastaseid, vahendas uudisteportaal The Local värskemaid küsitlustulemusi.

Päevalehes Svenska Dagbladet avaldatud uuringufirma Sifo küsitluses toetas 41 protsenti NATO liikmesuse taotlemist, 39 protsenti oli vastu ja 20 ei olnud selget eelistust.

«Mind üllatab, kui kiiresti on see muutunud,» ütles Lundi ülikooli luureanalüüsi professor Wilhelm Agrell.

Mais korraldatud küsitlustes pooldas Rootsi liitumist NATOga 10 protsenti vähem rootslasi. 2013. aastal oli vastav arv 29 ja 2012. aastal 17 protsenti.

Politoloog ja sotsiaaldemokraat Ulf Bjereld ütles eile uudisteagentuurile TT, et tema hinnangul on rootslaste meelemuutust NATO küsimuses mõjutanud peamiselt kaks tegurit: Venemaast lähtuva ohu tajumine ja Rootsi lahkuva kaitsejõudude ülema Sverker Göranssoni märkus, et Rootsi suudaks end rünnaku korral kaitsta vaid nädala.

«Viimasel kahel aastal oleme näinud trendi vastuseisu vähenemisest NATO-le,» lausus Bjereld.

Sifo küsitlus viidi läbi 2.-8. septembrini pärast seda, kui Keskpartei ja kristlike demokraatide juhid olid avaldanud toetust NATOga liitumisele. Küsitleti 1000 inimest.

Rootsit juhib sotsiaaldemokraatide ja roheliste vähemusvalitsus, mis on NATOga liitumise välistanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles