Türgi võimud tühistasid Cizres liikumiskeelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajate ja julgeolekujõudude vastasseis Cizres.
Meeleavaldajate ja julgeolekujõudude vastasseis Cizres. Foto: SCANPIX

Türgi võimud tühistasid kella kuuest hommikul Eesti aja järgi riigi rahutus kaguosas asuvas Cizre linnas eile kehtestatud liikumiskeelu.

Komandanditund hakkas kehtima eile õhtul ning selle lõppu kindlaks ei määratud. Şırnaki piirkonna kuberneri Ali Ihsan Su sõnul oli komandanditund vajalik võitluses separatistliku terroriorganisatsiooniga, millega ta viitas Kurdi Tööparteile (PKK).

Seejuures kehtestati liikumiskeeld vähem kui 48 tundi pärast eelmise komandanditunni lõppu, mis vältas üheksa päeva. See aga ei peatanud vägivalda 120 000 elanikuga linnas.

Türgi võimude kinnitusel tapeti üheksapäevase liikumiskeelu ajal 32 kurdi mässulist, kurdimeelse HDP partei teatel sai operatsioonides surma ka 21 tsiviilisikut, kelle seas oli ka lapsi, teismelisi ja vanureid. Türgi võimud on tunnistanud ühe tsiviilisiku hukkumist.

Türgi on viimaste nädalate jooksul rünnanud nii end Islamiriigiks nimetava sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) positsioone kui PKK mässulisi. Kriitikute sõnul kasutab Türgi operatsiooni ISi vastu vaid selleks, et likvideerida kurdide küsimus.

Ankara sõnul on tegu aga valeväidetega ning riik kaitseb vaid oma julgeolekut terroristide eest. Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on lubanud, et ta ei jäta riiki terroristide võimusse.

Türgi riikliku Anatolia uudisteagentuuri teatel on viimases vägivallalaines saanud surma 118 julgeolekutöötajat. Võimude teatel sai kolm politseinikku surma tänastes PKK rünnakutes. Anatolia andmetel on surma saanud ka 1192 kurdi mässulist. Sõltumatu kinnitus sellele aga puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles