EL kiitis heaks sõjalise tegevuse inismugeldajate vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liikmesriigid kiitsid täna heaks plaani rakendada sõjalisi meetmeid Vahemere inimsmugeldajate vastu, muu hulgas on plaanis asuda konfiskeerima ja hävitama smugeldajate paate ja purustama nende võrgustikke Liibüas.

EL algatas operatsiooni NavFor Med esimese luureandmete kogumise faasi juulis. Nüüdsest on lubatud peatada ja vajadusel hävitada paate, mis toimetavad üle Vahemere Euroopasse tuhandeid migrante.

«Tingimused uue sõjalise faasi käivitamiseks on täidetud,» ütles Euroopa diplomaatiline allikas täna.

ELi siseministrid üritavad täna Brüsselis jõuda kokkuleppele kvootides migrantide ümberjagamiseks bloki riikide vahel.

Paljud ELi liikmesmaad olid vastu inimsmugeldajate vastaste meetmete karmistamisele, kartes lasta end tõmmata Liibüa konflikti, kus rivaalitsevad rühmitused võitlevad kontrolli eest alates diktaator Muammar Gaddafi kukutamisest 2011. aastal.

ELi liidrid jõudsid jõulisema reageerimise vajaduses kokkuleppele pärast seda, kui tänavu aprillis uppus Itaalia lõunaranniku lähedal üle 700 sisserändaja.

Täna heaks kiidetud operatsiooni teine faas piirab NavFor Medi tegevust rahvusvaheliste vetega. Kolmas faas näeb ette sõjalise tegevuse inimsmugeldajate vastu Liibüa territoriaalvetes eesmärgiga hävitada nende alused ja võrgustikud. See faas eeldab minimaalselt ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni ja soovitatavalt ka Liibüa valitsuse nõusolekut.

Foto: Pm
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles