Āboltiņa: pagulasteküsimus võib lõhestada Läti valitsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid jõudsid Dortmundi.
Migrandid jõudsid Dortmundi. Foto: SCANPIX

Suutmatus leppida kokku pagulasteküsimuses võib kõigutada praeguse valitsuse stabiilsust, ütles ajakirjanikele juhtiva võimuerakonna Ühtsus juht Solvita Āboltiņa täna pärast presidendiga kohtumist.

Ta osutas, et pagulasteküsimus on toonud kaasa põhiseaduskriisi, kuid valitsuse lagunemine ei lahendaks pagulaste vastuvõtmisega seonduvat.

«Käes on omalaadne põhiseaduskriis, sest valitsus, millel on parlamendis enamus, ei suuda võtta vastu otsust praegusel hetkel väga tähtsas küsimuses. Läti on oma seisukohaga Euroopa Liidus üksi jäänud. On tähtis, et põhiseaduskriisi tunnuste ilmnemisel saaks president võtta vastu otsuseid ja pakkuda välja lahendusi. Seda me presidendilt ootamegi,» ütles Ühtsuse juht.

Erakonda kuuluva siseministri Rihards Kozlovskise otsuse kohta mitte sõita Brüsselisse Euroopa Liidu justiits- ja siseministrite nõupidamisele pagulaste küsimuses ütles ta: «Mitte selle pärast, et ta kardaks kaitsta Läti seisukohti. Lätil lihtsalt ei ole seisukohta ... Kozlovskis jäi Lätti selleks, et saaks järgmisel kohtumisel oma kolleegidele, Euroopa sise- ja justiitsministritele öelda, et ta võitles Läti seisukoha kujunemise eest.»

Läti president Raimonds Vējonis kutsus tänaseks ja homseks enda juurde läbirääkimistele erakonnad, sealhulgas parlamendiopositsiooni, et arutada pagulaste vastuvõtmisega seonduvat.

Valitsus oli eelnevalt otsustanud, et Läti võtab vabatahtlikult vastu 250 pagulast, kuid Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker tegi Euroopa Parlamendi ees esinedes ettepaneku võtta vastu täiendavalt pagulasi, mis tähendaks Läti jaoks veel 526 sõjapõgenikku.

Valitsusse kuuluv Roheliste ja Talurahva Liit ja Rahvuslaste Liit ei toeta seda ettepanekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles