Vene opositsioon väidab, et pääses kohalikku parlamenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilja Jašin.
Ilja Jašin. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa opositsiooniline erakond Parnas väidab, et võitis kohalikel valimistel piisavalt hääli, et jõuda parlamenti, valimiskomisjoni kinnitusel partei siiski künnist ei ületanud.

Erakonna läbi viidud ukseläveküsitluse andmeil kogus nende kandidaat Kostroma provintsis Ilja Jašin 6% häältest, millest piisaks koha jaoks regionaalses parlamendis. Ametnike sõnul kogus kandidaat aga ainult 2,6% saagist, mis jätaks ta rahvaesinduse ukse taha.

Pühapäeval valisid kubernere ja kohalikke parlamente rohkem kui paar tosinat Venemaa regiooni, opositsiooni sõnul lubasid võimud neil Kostromas kandideerida ainult ahistavate tingimuste all, et kindlustada nende demonstratiivne kaotus.

Vaatlejad tuvastasid keskpäevaks juba umbes tuhatkond rikkumist; muuhulgas jõudis avalikkuse ette video Nižni Novgorodist, kus inimesed said kindla kandidaadi poolt hääletamise eest 500 rubla. Eriti esinenud sarnaseid juhuseid Kostromas, kus vaatlejate sõnul andsid paljud pettuse teel oma hääle mitu korda.

Analüütikud usuvad, et sellegipoolest oleks võimupartei Ühtne Venemaa võtnud igal pool võimsa võidu. President Vladimir Putini populaarsus küündis juunikuus rekordilise 89%-ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles