Migrandid leidsid Ungari asemel uue tee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Horvaatias Tovarnikus.
Migrandid Horvaatias Tovarnikus. Foto: SCANPIX

Migrantide teekonna keeruliseks teinud Ungari asemel üritavad paljud migrandid jõuda nüüd Serbiast Horvaatiasse.

Ungari võimud on migrantide tõkestamiseks rajanud piirile Serbiaga tara ning plaanivad sarnase tara ehitamist ka piirile Rumeeniaga. Ka hakkas riigis eilsest kehtima seadus, mis võimaldab ebaseaduslikult riiki saabunud migrante karistada kuni kolmeaastase vangistusega. Samuti kuulutas Budapest kahes Serbiaga piirnevas lõunapoolses maakonnas välja eriolukorra, andes politseile ja kohalikele võimudele täiendavad volitused.

Kuna Serbia-Ungari piir on raskesti läbitav, on paljud Serbiasse jõudnud migrandid otsustanud uue transiittee kasuks, mis viib läbi samuti ELi kuuluva Horvaatia. Erinevalt Ungarist ei kuulu Horvaatia aga Schengeni alasse. BBC andmetel on täna Serbiast Horvaatiasse saabunud hinnanguliselt 150 migranti.

Horvaatia president Kolinda Grabar-Kitarović teatas, et kutsub kokku riikliku julgeolekunõukogu, kes koguneb toimuvat arutama reedel või järgmisel teisipäeval.

Riigi peaminister Zoran Milanović kinnitas, et võimud ei takista migrantidel läbi Horvaatia liikuda. «Oleme valmis neid inimesi vastu võtma ja edasi suunama sinna, kuhu nad ilmselt soovivad minna,» ütles Milanović, nimetades sihtkohana Saksamaad ja Skandinaavia riike.

Foto: Pm
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles