Islamiriigi mõju alla sattunud taani tüdruk pussitas oma ema surnuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisa Borch.
Lisa Borch. Foto: Kuvatõmmis

Taanis pussitas oma ema surnuks teismeline tüdruk, kes oli koos endast kaks korda vanema islamistist poiss-sõbraga vaadanud hulgaliselt terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) hukkamisvideoid.

Tollal 15-aastane Lisa Borch ründas oma ema Tina Römer Holtegaardi mullu oktoobris ajal, mil ta magas oma voodis nende kodus Kvisseli-nimelises külas Jüütimaal. Ta pussitas oma ohvrit 20 korda, olles enne seda veetnud tunde videokeskkonnas Youtube, vaadates sealt Islamiriigi salvestisi pantvangide David Haines`i ja Alan Henningu hukkamistest.

Pärast mõrva helistas Borch ise politseisse. «Kuulsin oma ema karjumas, vaatasin aknast välja ja nägin valgenahalist meest minema jooksmas. Palun tulge siia, igal pool on verd,» lausunud ta telefonikõnes. Kui mundrikandjad saabusid, istus tüdruk rahulikult mobiiltelefoni taga ja küsimusele ema kohta näitas vaid näpuga teise korruse suunas.

Kohus uuris välja, et Lisa radikaliseerumise taga oli tema 39-aaastane islamistist iraaklasest poiss-sõber Bakhtiar Mohammed Abdullah. Veriste videote vaatamine olnud õhtuti nende ühine ajaviide. Väidetavalt tutvus neiu mehega kodulähedases pagulaskeskuses.

Borchi kasuisa Jens Holtegaard lausus, et tüdruk on endiselt põhimõttekindel Islamiriigi toetaja ja ta kardab, et üheksa aastat kestev vangistus muudab Lisa ainult veelgi radikaalsemaks. «Lisa on täielikult ja ilma kriitikmeeleta entusiastlik kõige suhtes, mis puudutab immigrantide kogukonda. Talle meeldib rääkida ISISest ja nende brutaalsest käitumisest Lähis-Idas,» rääkis kasuisa. «Ma ei julge ette kujutleda, mis võib temast vangistuse ajal saada.»

Prokuröride sõnul plaanis tüdruk ka ise Süüriasse sõita, et seal terroristide ridades võidelda. Kohtuasja käigus tuli välja, et Lisa oli näidanud tapatöös kasutatud nuga ka oma kaksikõele; üteldes, et kavatseb sellega tappa nende ema. Õde pidas juttu aga rumalaks naljaks. Et tülid ema ja Lisa vahel olid muutunud tüdruku äärmuslike vaadete süül aina sagedasemaks, oli kaksikõde juba varem sunnitud välja kolima.

Kohtu ees rääkis Lisa, et mõrva viis täide hoopis Abdullah – viimane väidab omakorda, et oli ära ja leidis koju tulles juba surnud naise eest. Et lõpuks ei suudetud otsustada, kumb oli tegelik tapja, määrati karistus mõlemale.

Kasuisa rääkis, et ta on Abdullahi negatiivses mõjus veendunud. «Pole kahtlustki, et ta (Lisa) oli temaga koos käima hakates väga halvas seltskonnas. Ta mõjutas teda negatiivselt,» jutustas Holtegaard. «Just temaga koos olles hakkas ta huvituma Islamiriigist.»

Holtegaardi sõnul oli Lisa puhul vähe märke kohtupsühholoogide poolt hiljem avastatud psühoopaatilistest kalduvustest. «Oma jubedaimates unenägudes poleks ma kujutlenud, et ta suudaks millegi sellise tegemisest isegi mõelda. Tal oli ema, kes teda armastas ja tegi kõik, mis sai, et teda aidata,» rääkis kasuisa. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles