Moskva sarjas lääneriikide tegevust Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad.
Süüria president Bashar al-Assad. Foto: SCANPIX

Venemaa nimetas kolmapäeval Süürias võitlevat Ameerika Ühendriikide juhitud koalitsiooni tulemustes «väga tagasihoidlikes» ajal, mil Washington süüdistab Moskvat oma kohaloleku suurendamises Süürias.

Kreml teeb diplomaatilisi jõupingutusi loomaks rahvusvahelist koalitsiooni, mis võitleb Iraagis ja Süürias äärmusrühmitusega Islamiriik ja koordineerima oma tegevusi Damaskusega.

Pingutused pole siiani vilja kandnud, sest koalitsioonis osalevad lääneriigid ja regionaalvõimud on välistanud jõudude ühendamise Süüria presidendi Bashar al-Assadi vägedega.

«Kahjuks tunduvad koalitsiooni saavutused ISISe-vastases võitluses väga tagasihoidlikud,» teatas Vene välisministeerium. «Õhulöögid... pole peatanud terroristide tegevuse laienemist.»

«Lisaks suurendab kasvav rahulolematus tsiviilohvritega õhulöökide vastu kohalike inimeste arvu, kes näitavad poolehoidu äärmuslastele ja soovivad nendega liituda,» öeldi avalduses.

Välisministeerium kutsus üles ISISe-vastaste «jõupingutuste tõelisele koondamisele».

Lisaks kritiseeriti koalitsiooni tegevusi Süürias, kus see «jätkab valitsusvastaste rühmituste aktiivset toetamist raha ja relvastusega Süüria armee vastu, mis on ISISe vastu võitlev peamine jõud».

Samaaegselt levivad USA kartused, et Venemaa suurendab Süürias oma sõjalist kohalolekut. Ühendriikide ametnike väitel rajab Venemaa Süüria Latakia provintsis õhuväebaasi Assadi toetuseks.

USA välisministeeriumi teisipäevasel teatel ütles välisminister John Kerry oma Vene ametivennale Sergei Lavrovile, et «Assadist ei saa kunagi usutav liige» ISISe vastu võitlevas koalitsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles