Noored kreeklased: Syriza vedas meid alt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras.
Alexis Tsipras. Foto: SCANPIX

«Alexis reetis meid,» ütleb 25-aastame näitekunstitudeng Spiros, kes istub koos sõpradega Kreeka pealinna Ateena anarhistlikke sümboleid täis soditud Exarchia kvartalis, teeb suitsu ja joob kohvi. 

Nii tema kui ta kaaslased hääletasid viimastel valimistel endise peaministri Alexis Tsiprase vasakäärmusliku partei Syriza poolt. Just Spirose-laadsete noorte ja vihaste hääletajate toel erakond jaanuaris võimule tuligi.

«Ma hääletasin vasakpoolse valitsuse poolt. Tahtsin jääda Euroopasse, aga heade reeglitega Euroopasse,» räägib Spirose sõber, 30-aastane Alex. «Syriza on teinud kõike, mida lubas mitte teha.»

Kreeka lähiajaloo noorima peaministri, ametisse astumise hetkel 40-aastase Alexis Tsiprase erakond kehastas endas algusest saati nooruslikku ja mässulist kuvandit. Riigijuhi juulikuine kannapööre pani senised valijad aga võõrduma: just siis jäi Tsipras nõusse uute kärbete ja maksutõusudega, et kindlustada riigile järjekordne Euroopa abipakett. Kahe nädala eest ütles erakonnast lahti ka Syriza enda noortetiib, tulles avalikkuse ette kriitilise avaldusega «Syriza pankrott». Võrreldes jaanuariga on võimupartei toetus noorte seas kukkunud 30% juurest kõigest 18,6% peale.

«Jaanuaris esindas Syriza noorust, muutusi ja lootust,» ütleb Peloponnesose ülikooli analüütik Manos Papazoglou. «Kuid nad on selle kuvandi väga kiiresti kaotanud.» Siiski plaanivad osad toetajad parema puudumisel jääda lojaalseks, kuna just Syrizat nähakse ainsa mõeldava alternatiivina riiki pea pool sajandit kahe peale juhtinud Uuele Demokraatiale ja Pasokile.

«Syrizal pole olnud aega kõigi läbirääkimiste kestel riiki juhtida. Ja vähemalt pole Tsipras varastanud kreeka rahvalt mitte ühtegi eurot,» põhjendab saksa keele õpetajana töötav Haris, miks kavatseb ta 20. septembri valimistel oma hääle uuesti Syrizale anda. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles