Ameerika saadik: kui Putin on su ainuke sõber, on olukord halb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel Baer.
Daniel Baer. Foto: Kuvatõmmis videost

Ameerika Ühendriikida saadik Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) juures Daniel Baer ütleb, et endistel Nõukogude vabariikidel on Ukraina konfliktist võtta kaasa üks hea õppetund: mitte olla liiga sõltuv Venemaast.

«Kohutav on olla olukorras, kus Venemaa president Vladimir Putin on su ainuke sõber,» ütles Baer Prahas antud intervjuus. «Moskva on näidanud aina uuesti ja uuesti, et talle meeldib poliitilisi jõude enda kasuks ära kasutada ja manipuleerida, hoolides samal ajal väga vähe sellest, mida inimesed tegelikult tunnevad,» lausus ameeriklane.

Baer oletab, et Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenko möödunudkuine otsus vabastada vangist endine presidendikandidaat Mikalai Statkevitš ning veel mitu opositsionääri on ajendatud nimelt soovist parandada suhteid Euroopa Liiduga ning mitte sõltuda täielikult Venemaast. Ameeriklase sõnul on järgmine proovikivi Valgevene jaoks 11. oktoobril peetavad presidendivalimised, mis on tema lootuste järgi «vabamad ja ausamad» kui eelmised.

Kuigi OSCE ligipääs Ida-Ukrainas toimuvale on võrreldes varasemaga paranenud, ei lasta vaatlejaid endiselt ligi suurele osale Donetski ja Luganski mässuliste kontrollitavatest aladest. Piirkonna suurus ulatuvat ligi 50%-ni. «See on must auk, kus mitte keegi ei tea, mis toimub,» ütles Baer.

Tema sõnul on Ukraina suurimas väljakutseks reformid. Mõned neist olevat kindlasti «valusad», kuid nad on hädavajalikud selleks, et ehitada riigis üles pikaajaline ja jõukas demokraatia. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles