Maailma meedia taunib Ukraina sanktsioone ajakirjanikele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõjaväe kontrollpunkt.
Ukraina sõjaväe kontrollpunkt. Foto: AFP/SCANPIX

Rahvusvaheline  meedia mõistis neljapäeval hukka Ukraina otsuse määrata Venemaale kehtestatud sanktsioone laiendades mitmekümnele välisajakirjanikule sissesõidukeeld.

Ukraina kehtestas kolmapäeval sissesõidukeelu ligi 400 üksikisikule, tuues põhjenduseks ohu riigi julgeolekule, huvidele, suveräänsusele või territoriaalsele terviklikkusele.

President Petro Porošenko allkirjastatud nimistus on kolm Briti rahvusringhäälingu BBC Moskvas töötavat ajakirjanikku, üks Hispaania korrespondent ja kirjanik, kes teeb vabakutselisena tööd Saksa nädalalehele Die Zeit.

Tegemist on Kiievi esimese sanktsioonide nimistuga vene- ja välismaalastest üksikisikute vastu pärast Ukraina konflikti puhkemist 2014. aasta aprillis.

Pariisis baseeruv ühendus Piirideta Reporterid (Reporters Sans Frontières, RSF) nimetas keeldu õõvastavaks, öeldes, et «see on absurdne infovabaduse rikkumine, mis toob kasu asemel kahju».

New Yorgis tegutsev Ajakirjanike Kaitse Komitee (Committee to Protect Journalists) mõistis Ukraina läänemeelse presidendi otsuse samuti hukka ja seadis kahtluse alla tema soovi tagada ajakirjandusvabadust. Komitee andmetel on nimekirjas 41 ajakirjanikku ja blogijat. 

«Valitsusele ei pruugi kajastus meeldida, aga ajakirjanike sildistamine potentsiaalse ohuna riigi julgeolekule ei ole kohane reaktsioon.»

BBC välisuudiste toimetaja Andrew Roy taunis aastast sissesõidukeeldu kui Ukraina eemaldumist lubadusest järgida euroopalikke väärtusi ja püüda Venemaa mõjust vabaneda. «See on häbiväärne rünnak ajakirjandusvabadusele," ütles Roy avalduses.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles