EL: Kataloonia iseseisvus tähendab ühendusest lahkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia lipu värvides buss
Kataloonia lipu värvides buss Foto: SCANPIX

Euroopa Liit hoiatas täna, et Hispaania Kataloonia piirkonna iseseisvumine tähendaks automaatselt ühendusest lahkumist ja naasmiseks tuleb esitada uus taotlus.

«Kui osa ühest liikmesriigist lakkab olemast selle riigi osa, sest sellest territooriumist saab iseseisev riik, ei kehti (ELi lepped) enam sellel territooriumil,» ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Margaritis Schinas vastuseks küsimusele, millised on Kataloonia 27. septembri iseseisvusreferendumi võimalikud tagajärjed.

«Iseseisvunud piirkonnast saab iseseisvumise faktiga ELi suhtes kolmas riik ja ta võib taotleda ühenduse liikmesust,» seletas Schinas Brüsselis ajakirjanikele.

Ta lisas, et selle seisukoha ütles 2004. aastal esimesena välja toonane Euroopa Komisjoni juht Romano Prodi. See oli aeg, mil ELiga ühines mitu uut liiget Ida-Euroopast.

Seda seisukohta on korratud ka hiljem, ütles Schinas ja tuletas meelde, et viimane oli EK praegune president Jean-Claude Juncker 2014. aastal.

Küsimus tõusis esile ka enne Šotimaa iseseisvusreferendumit möödunud aastal ja komisjon jäi samale seisukohale. Šotlased hääletasid Ühendkuningriigi koosseisu jäämise poolt ja nii ei olnud vaja ELi liikmesuse küsimust lahendama hakata.

Kataloonias olid eelmisel nädalal ulatuslikud iseseisvuse pooldajate meeleavaldused, need valmistavad ette pinnast piirkondlikeks valimisteks, milles nähakse kaudset hääletust Hispaaniast lahkulöömiseks.

Arvamusküsitluste põhjal on katalaanide enamus referendumi poolt, kuid iseseisvumise küsimuses jaguneb rahvas enamvähem võrdselt pooleks.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy on äge Kataloonia iseseisvuse vastane ja ta on lubanud teha kõik, mis tema võimuses, et seda takistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles