Ankara: Türgi ja Venemaa järgivad Lähis-Idas samu eesmärke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad.
Süüria president Bashar al-Assad. Foto: SCANPIX

Ankara ja Moskva järgivad Lähis-Idas erimeelsustele vaatamata samu eesmärke, ütles Türgi välisminister Feridun Sinirlioğlu kohtumisel Vene ametivenna Sergei Lavroviga.

«Päevakorras on regionaalsed ja rahvusvahelised probleemid, nagu näiteks Süüria olukord. Vaatamata lahkarvamustele, on meil ühised eesmärgid,» ütles Türgi välisminister Sotšis.

Türgi esidiplomaadi sõnul on Ankara Lähis-Ida rahu tagaja.

Lavrovi sõnul soovivad Moskva ja Ankara käivitada Süürias poliitilist protsessi. «Pidades silmas Süüria rahuprotsessi, oleme vägagi huvitatud ühiselt sisulise, tulemustele orienteeritud poliitilise protsessi alustamisest ÜRO egiidi all lepete alusel, mis saavutati 2012. aasta juunis Venemaa ja Türgi osalusel,» sõnas Vene esidiplomaat nn Genfi kommünikeele viidates.

Vene välisministri sõnul on praegune sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastane koalitsioon rajatud valedele alustele. «Me jagame terrorismivastase võitluse põhimõtet, ent kurjusega ei saa võidelda ebaseaduslike meetoditega. Koalitsiooni kasutatavad meetodid on vastuolus rahvusvahelise õigusega.» 

«Meie partneritel on valida, kas jätkata nõudmist, et vaid president Bashar al-Assadi lahkumine päästab regiooni terroriohust - leian, et keegi ei vaja enam selle idee utoopilisuses veenmist - või alustada koostööd kõigiga, kes on siiralt huvitatud ajalooliselt hindamatu regiooni kokkuvarisemise vältimisest,» sõnas ta.

Vene välisametkonna juhi sõnul on Assadi saatus Süüria rahva otsustada. «Süürlased peavad ise kokku leppima ja rahvusvaheline üldsus peab sellele kaasa aitama, et valimised, mis saavad Süürias toimuda, oleks võimalikult läbipaistvad, demokraatlikud, ausad, õiglased, mitmesugustest organisatsioonidest ja riikidest pärinevate erapooletute rahvusvaheliste vaatlejate jälgimise all,» lausus välisminister.

Venemaa ja Türgi teevad ettevalmistusi riigipeade kohtumiseks, teatas Lavrov.

«Me valmistame praegu ette diplomaatiliste suhete kehtestamise 95. aastapäevale pühendatud tippkohtumist,» ütles Vene välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles