Välisminister: Poola on vastu põgenikekvootidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Ungari piirile rajatud tara taga.
Migrandid Ungari piirile rajatud tara taga. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liikmesriigid peaksid ise otsustama, kui palju põgenikke nad on suutelised vastu võtma, ütles Poola välisminister Grzegorz Schetyna eile.

Täna osaleb Schetyna Visegradi neliku (Poola, Tšehhi, Ungari ja Slovakkia) ja ELi eesistuja Luksemburgi välisministri istungil, et arutada ühist seisukohta enne kolmapäeval peetavat ELi tippkohtumist.

«Me räägime automaatsusest. Me tahame luua olukorra, milles riigid otsustavad ise, kui palju põgenikke nad tahavad ja on suutelised vastu võtma,» ütles Schetyna ajakirjanikele Kielces.

«Isegi pikemas perspektiivis on kvootide kehtestamine, minu arvates, mitte-euroopalik, see ei oli solidaarsus,» sõnas minister, märkides, et selline seisukoht põhineb kogemusel, mida erinevad riigid on põgenike vastuvõtmisega saanud.

«Riikidel nagu Rootsi, Saksamaa ja Austria on selles ulatuslik kogemus. Poolal, Balti riikidel ja Visegradi riikidel seda ei ole. Ei piisa sellest, et otsida koefitsiente ja kehtestada kvoodid, mis põhinevad sisemajanduse koguproduktil, elanike arvul ja suutvusel. Ei saa peale suruda midagi nii tundlikku nagu põgenike vastuvõtmine,» seletas Poola välisminister.

«Ma ikka veel loodan, et hääletust ei korraldata ning et meie Visegradi või Kesk-Euroopa argumente aktsepteeritakse. Kui ei, siis on vaja kõnelusi, tõsist analüüsi, kuidas takistada (Poola) olemist selliste karmide otsuste pantvang,» lisas Schetyna.

Visegradi ja Luksemburgi välisministrite tänasel kohtumisel arutatakse mitte ainult juba Euroopasse saabunud migrantide küsimust, vaid ka ELi lõunapiiride kaitsmist, majandusmigrantide eraldamist poliitilistest põgenikest ning sellist tüüpi kriiside lahendamist tulevikus, ütles Schetyna.

«Me teame, kui tõsine see probleem on ning me tahame seda lahendada üheskoos, kuid me ei saa lihtsalt juba siin olevaid migrante ümber jagada, kuna (siis) saabuvad sajad tuhanded uued. Me peame seda silmas pidama ning mõtlema sündmuste tagajärgedele,» rõhutas Poola välisminister.

Rääkides migrantidest, keda Poola peaks vastu võtma, ütles Schetyna ei mingeid konkreetseid arve ei saa esitada ning Poola otsustab ise, kui palju põgenikke ta vastu võtab.

«Me oleme piisavalt vastutustundlikud, et langetada ratsionaalseid, hästi läbimõeldud otsuseid, mida enamik poolakatest saaks aktsepteerida,» ütles Schetyna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles