Soome on silmitsi suurima põgeniketulvaga pärast Vene oktoobripööret

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1917. aasta Peterburis, kus rahva sekka tulistati.
1917. aasta Peterburis, kus rahva sekka tulistati. Foto: SCANPIX

Soome on silmitsi suurima põgeniketulvaga pärast Vene oktoobrirevolutsiooni, iga päev saabub Rootsi kaudu riiki sadu migrante.

Sel aastal prognoosib Soome 25 000-30 000 asüülitaotluse saamist, eelmisel aastal saabus riiki 3600 varjupaigataotlejat. Enamik migrante on pärit Iraagist, Somaaliast ja Afganistanist ning pärast pikka ja ohtlikku teekonda Euroopasse saabuvad nad Rootsi kaudu Soome Torniosse, kust enamik liigub edasi Helsingisse või teistesse suurematesse linnadesse.

Soome immigratsioonitalituse andmetel on viimastel nädalatel saabunud riiki iga päev sadu migrante. Tegemist on suurima põgenikevooluga Soome alates 1919. aastast, kui Vene valged põgenesid bolševike vastu peetud kodusõja ajal riigist.

«Meie majandusprobleemid ei valmista nii suurt peavalu kui rändekriis,» ütles Soome peaminister Juha Sipila reedel, kui Helsingis protestis 30 000 inimest valitsuse kasinusmeetmete vastu.

Selle aasta esimese kaheksa kuuga saabus Soome üle 11 000 põgeniku. Paljusid vaatlejaid üllatab, miks nii paljud migrandid liiguvad läbi Rootsi, et taotleda varjupaika Soomes, kuid statistika kohaselt on näiteks iraaklastel Soomes varjupaiga saamiseks paremad väljavaated kui Rootsis.

Selle aasta esimesel poolel rahuldati Soomes 54 protsenti iraaklaste asüülitaotlustest, Rootsis seevastu vaid 33 protsenti. Ka asüülitaotluste läbivaatamise aeg on Soomes lühem kui Rootsis.

«Rootsi on hea süürlastele, kuid halb iraaklastele, lugesin seda Facebookis,» ütles 17-aastane Iraagi asüülitaotleja Ali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles