TV: USA paigutab Saksamaale uued tuumapommid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tornado-tüüpi lennukid.
Tornado-tüüpi lennukid. Foto: SCANPIX

USA alustab uut tüüpi tuumarelvade paigutamist Bundeswehri õhujõudude baasi Büchelis Rheinland-Pfalzis, teatas telejaam ZDF.

Telejaam viitab tema käsutuses olevatele USA riigieelarve kavanditele, mis näevad ette 2015. aasta kolmandas kvartalis Saksamaa hävitus-pommituslennukite Tornado varustamise tuumapommidega В61-12.

Eksperdid kinnitasid telekanalile, et taktikalised tuumapommid В61-12 on seni Büchelis olnutest märgatavalt täpsemad. Sõja puhul paigutatakse need Saksamaa Tornadodele, mis hakkavad sooritama lahingulende NATO kategoorias tuumarelva ühine kasutamine.

Washingtoni uurimisasutuse Nuclear Information Project töötaja Hans Kristensen arvustab seda tõsiasja: «Uued pommid kaotavad piiri taktikalise ja strateegilise tuumarelvastuse vahel.» Tema andmetel paigutatakse pommid В61-12 samuti İncirliki õhuväebaasi Türgis ja Avianosse Itaalias.

Telekanal ZDF märgib, et USA viib oma plaane ellu vaatamata sellele, et Saksa parlament tegi valitsusele 2010. aastal ülesandeks taotleda järjekindlalt tuumarelvade äraviimist Saksamaa territooriumilt. Büchelist tuumarelva äraviimine oli kirjas ka 2009. aasta koalitsioonilepingus.

Tuumarelvadest vabanemise asemel paigutatakse Saksamaale aga 20 uut tuumapommi, mille üldvõimsus vastab 80 Hiroshimale heidetud pommi võimsusele, nendib ZDF.

Endine kaitseministeeriumi parlamendisekretär Willi Wimmer nimetas uute pommide Saksamaale ja Euroopasse paigutamist Meie Venemaa naabrite teadlikuks provotseerimiseks.

Moskva väljendas muret seoses USA tuumarelvastuse moderniseerimisega Saksamaal ja tuli välja ettepanekuga keelata mitte-strateegilise tuumarelva paigutamine väljaspoole oma riiki.

«USA sellised kavad tekitavad rahutust,» teatas Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova.

«Meenutan, et 1990. aastatel vähendas Venemaa neli korda oma mittestrateegiliste tuumapommide hulka ja paigutas need ladudesse,» nentis ta ja lisas: «Samal ajal jäävad Euroopasse, mitte ainult Saksamaale, vaid ka Belgiasse, Hollandisse, Itaaliasse ja Türki USA taktikalised tuumarelvad. USA moderniseerib tuumapomme, eurooplased aga neid kandvaid lennukeid.»

Euroopa julgeoleku ja püsikindluse huvides peame vajalikuks keelata mittestrateegilise tuumarelva paigutamine väljaspoole oma riiki, ütles Zahharova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles