Brüsselis valmistutakse teravaks pagulasaruteluks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Ungari piirile rajatud tara taga.
Migrandid Ungari piirile rajatud tara taga. Foto: SCANPIX

Täna Brüsselis kogunevad Euroopa Liidu valitsusjuhid ja riigipead arutavad tänasel erakorralisel ülemkogul lahendusi migratsioonikriisile.

Eile õhtul leppisid Euroopa Liidu sise- ja justiitsministrid kokku 120 000 rahvusvahelist kaitset vajava inimese ümberpaigutamises liikmesriikide vahel. Kui tavaliselt püütakse ELi tasandil jõuda üksmeelse otsuseni, siis eilne otsus võeti vastu nn kvalifitseeritud enamuse hääletusega.

See tähendab, et Euroopa Komisjon ei saanud kõigi 28 liikmesriigi üksmeelset toetust plaanile. Vastu hääletasid Slovakkia, Rumeenia, Ungari. Soome jäi hääletusel erapooletuks. Eesti hääletas kava poolt. Sama tegi ka varem sellele vastuseisu avaldanud Poola.

Hoolimata osade riikide vastuseisust on hääletustulemus siduv kõigile 28 liikmesriigile. Täna peaksid tulemuse heaks kiitma ka ELi valitsusjuhid ja riigipead, kuid otsust pole oodata ilmselt enne südaööd. Ka plaani elluviimine võib osutuda vastuseisu arvestades problemaatiliseks.

Euroopa Komisjoni kava näeb ette, et ühenduse liikmesriigid jaotavad lisaks juba mais teatavaks tehtud 40 000 pagulasele ümber veel 120 000 varjupaigataotlejat, kes on jõudnud Kreekasse, Itaaliasse ja Ungarisse.

Samuti näeb komisjoni kava ette, et ümberjagamismehhanism peaks olema kriisiolukorras automaatne, et tulevikus paremini ohtudele reageerida. Ka soovitakse muuta praegu kehtivat varjupaigataotlejate läbivaatamise korda (nn Dublini konventsioon).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles