Slovakkia kavatseb minna põgenikekvootide asjus Euroopa Kohtusse

BNS
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkia peaminister Robert Fico.
Slovakkia peaminister Robert Fico. Foto: SCANPIX

Slovakkia astub juriidilisi samme Euroopa Liidu väljakuulutatud põgenikekvoodi vastu, teatas täna peaminister Robert Fico.

«Slovakkia ei kavatse pidada kinni kohustuslikest kvootidest ... otsustasime astuda samme Luksembourgi kohtusse pöördumiseks,» sõnas Fico Slovakkia ajalehes SME, viidates Euroopa Kohtule.

«Me ei kavatse jõustada seda (EL-i) otsust, kuna meie arvates see ei tööta,» sõnas Fico Euroopa Ülemkogu eel.

Kavatsusele on vastuseisu väljendanud ka Tšehhi, Rumeenia ja Ungari. Tšehhi teatas varasemalt, et ei kavatse kvoote kohtus vaidlustada.

Kvoodisüsteem on irratsionaalne, lisas Fico. «Me oleme alati öelnud, et see on jaburus,» ütles valitsusjuht.

Euroopa Liidu siseministrid kiitsid teisipäeval heaks plaani paigutada ühenduse liikmesriikidesse ümber 120 000 pagulast, leevendades sellega rändekriisist tekkinud keerulist olukorda Ungaris, Kreekas ja Itaalias.

Otsuse läbisurumiseks kasutati kvalifitseeritud häälteenamust, mille kaudu langetatud otsus on siduv kõigile 28 liikmesriigile, kuigi plaani elluviimine võib osutuda vastuseisu arvestades problemaatiliseks.

EL taotleb üldiselt liikmesriikide vahel kompromissi, ent kvalifitseeritud häälteenamust kasutades on võimalik siduvaid otsuseid vastu võtta juhul, kui ühel meelel on 55 protsenti EL-i liikmesriikidest, kelle rahvaarv ületab 65 protsenti bloki elanikest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles