Viis juhtumit maailmast: linnapead, keda tabasid korruptsioonisüüdistused

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia Maranhao osariigi Bom Jardimi 25-aastane linnapea Lidiane Leite.
Brasiilia Maranhao osariigi Bom Jardimi 25-aastane linnapea Lidiane Leite. Foto: Facebook

Linnaeelarvest rahasid oma taskusse suunanud meere või ettevõtjatelt meelehead võtnud linnapäid leiab laiast maailmast mitmeid. Siin on viis värskemat juhtumit.

  • Bukaresti meer ja tema kümnis
Sorin Oprescu vahistamine. Foto: Scanpix
Sorin Oprescu vahistamine. Foto: Scanpix Foto: Vadim Ghirda/AP

Rumeenia pealinna Bukaresti major Sorin Oprescu vahistati sel kuul oma kodus, sest uurijate kahtlustuste kohaselt võttis mees altkäemaksu 25 000 euro ulatuses.

Teist ametiaega pidavat Oprescut süüdistatakse linnaga lepinguid sõlminud ettevõtetelt meelehea saamist. Süüdistajate väitel pidid Bukaresti linnavalitsusega tehingud sõlminud ettevõtted projektidest saadavast kasumist kuni 70 protsenti kõrgetele linnaametnikele meeleheaks annetama, sh kümme protsenti läks otse linnapea kukrusse.  

Oprescu ise väidab, et midagi sellist pole toimunud.

  • Rõbinski linnapea rahaline ultimaatum
​​Juri Lastotškin. Foto: Scanpix
​​Juri Lastotškin. Foto: Scanpix Foto: Metelitsa Sergei/ITAR-TASS

Venemaal Jaroslavli oblastis asuva Rõbiski linna meer mõisteti just täna varade riisumise ja altkäemaksule ahvatlemise eest 8,5 aastaks vangi. Lisaks määras kohus linnapea Juri Lastotškinile 140 miljoni rubla suuruse rahatrahvi (0,9 miljonit eurot).

Vene uurijate kohaselt nõudis Lastoškin 2013. aasta juulis ühe  munitsipaalfirma juhilt kaks miljonit rubla (27 100 eurot), kui too oma töökoha säilitada soovib.  Raha pidi ta tooma Lastotškini assistendi Gennadi Telegini kätte, kes mõisteti altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises samuti süüdi ja sai viieaastase tingimisi karistuse.  

  • Bergeni linnapea luksusreis Veneetsiasse

Möödunud nädalal esitati Norras Bergeni linna ametist lahkuvale linnapeale Trude Drevlandile süüdistus korruptsioonis, sama süüdistuse sai ka Bergeni Sadama juht Inge Tangerås.

Trude Trevland. Foto:
Trude Trevland. Foto: Foto: Wikipedia

Alates sellest, mil politsei korruptsiooniuurimise taas avas, on Drevland viibinud palgata puhkusel.

Võimud uurivad, kas Drevland ja Tangerås kasutasid ära oma ametipositsiooni, kui Norra laevaomanik Torstein Hagen lasi oma uue kruiisilaeva Viking Star kodusadamaks Bergeni teha. Hagen palus Drevlandi ka laeva ristiemaks ning lennutas nii tema, naise lapse kui ka Tangeråsi avamisüritusele Veneetsiasse ning maksis kinni ka nende viibimise lukshotellis.

  • Veneetsia linnapea ja teadmata ebaseaduslikud annetused
Giorgio Orsoni. Foto: Scanpix
Giorgio Orsoni. Foto: Scanpix Foto: OLIVIER MORIN/AFP

Itaalia politsei pani mullu suvel Veneetsia linnapea koduaresti, sest talle langes kahtlus linna üleujutuspiirmete konstrueerimisega seotud korruptsioonijuhtumis. Meer Giorgio Orsoni võeti koos 34 teise inimesega vahi alla - kelle seas oli nii kaaspoliitikuid kui ka ärimehi - süüdistatuna 25 miljoni euro riisumises. Väidetavalt saadeti raha välisriikide pangakontodele ja seda kasutati parteide rahastamiseks.

Orsoni astus päev pärast koduarestist pääsemist tagasi, kuid teatas ka, et polnud sellega kursis, et 2010. aasta valimiskampaania käigus talle tehtud annetused olid ebaseaduslikud.

  • Bom Jardimi linnapea kaugtöö

Brasiilias lasus möödunud kuul raha kõrvalenihverdamise kahtlus Maranhao osariigi Bom Jardimi 25-aastasele linnapeale Lidiane Leitele.

Varemalt oli naine kuulsust kogunud sellega, et juhtis linna tööd läbi sõnumiteenuse WhatsApp. Luksuslikku elustiili harrastanud Leintele pannakse süüks koolisüsteemiarengule määratud raha omastamist, kuid naist pole suudetud veel arreteerida, sest too on kui tina tuhka haihtunud. Bom Jardimi koolivõrgustikule mõeldud rahast läinud kaduma pea neli miljonit dollarit (3,6 miljonit eurot.)

Lisaks Leintele on vahistamismäärus väljastatud ka naise praeguseks endisele elukaaslasele, kes täitis ka oma tüdruksõbra peamise nõuniku rolli.  

Leinte oli oma 20. eluaastate alguses, kui tema tollane kallim ja edasine nõunik Beto Rocha 2012. aastal ise linnapeaks kandideeriks. Mees paraku ametisse ei pääsenud, sest tal keelati väidetava korruptsioonijuhtumi tõttu kandideerimast. Seejärel teatas Leinte, et hoopis tema kandideerib linnapeaks ning naine valitigi ametisse. Leinte nimetas Rocha oma nõunikuks ja kolis elama osariigi pealinna Sao Luisi, mis asub Bom Jardimist küll 275 kilomeetri kaugusel.

Lidiane Leite. Foto:
Lidiane Leite. Foto: Foto: Facebook
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles