Taliban: rahu tuleb siis, kui võõrväed on läinud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulla Mansour.
Mulla Mansour. Foto: Reuters/ScanPix

Islamirühmitise Taliban uus juht mulla Mansour sõnas moslemite Eid-ul-Adha festivalil peetud kõnes, et juhul kui Ameerika Ühendriigid soovivad Afganistanis rahu, peab Kabul tühistama kõik julgeolekulepped lääneriikidega ning saatma riigist välja kõik võõrväed.

Juulikuus ametlikult Talibani juhiks saanud Mansour kinnitas oma esimeses sellelaadses sõnumis, et rahu jaoks on ainult üks lahendus. «Kui Kabuli administratsioon tahab lõpetada sõda ja luua tervel maal rahu, on see võimalik ainult okupatsiooni ja sissetungijatega loodud sõjaliste lepete lõpetamise kaudu,» lausus Mansour.

Mullu septembris jõudsid Washington ja Kabul kokkuleppele, mille kohaselt jäid pärast NATO ametliku missiooni lõppu aasta lõpus riiki veel 13 000 välismaist sõdurit, kes tegelevad kohalike väljaõppega.

Alates ameerika vägede sissetungist Afganistani aastal 2001 on nende vastu pikka ja verist sissisõda pidanud Talibani üheks peamiseks rahutingimuseks olnud  «okupatsioonivägede» lahkumine. «Islamiemiraat (Taliban) usub, et kui riik ei ole okupatsiooni all, saaksid afgaanide probleemid lahendatud läbi nende omavahelise mõistmise,» ütles Mansour rühmitise kodulehel avaldatud ingliskeelses postituses. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles