Merkeli hinnangul on Euroopa Komisjoni põgenikekava ebapiisav

BNS
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsleri Angela Merkeli hinnangul on Euroopa Komisjoni kava 120 000 varjupaigataotleja ümberpaigutamiseks ebapiisav ning Euroopa Liit vajab põgenike laialijagamiseks kestvamat mehhanismi.

«Olen sügavalt veendunud, et Euroopa ei vaja pelgalt taolist valikulist ümberpaigutamist, vaid kestvamat protsessi põgenike õiglaseks jaotamiseks liikmesriikide vahel,» lausus Merkel parlamendis.

«Esimene samm on astutud, kuid me pole kaugeltki seal, kus peaksime olema,» lisas kantsler.

Euroopa Liidu sise- ja justiitsministrid leppisid Ungari, Tšehhi, Rumeenia ja Slovakkia tugevast vastuseisust hoolimata teisipäeval kokku 120 000 rahvusvahelist kaitset vajava inimese ümberpaigutamises liikmesriikide vahel.

Merkel ütles ilmselt Ungarit silmas pidades, et Euroopas kehtivad miinimumstandardid põgenike majutamises ja nende eest hoolitsemises ning asüülitaotlusprotsessi läbiviimises. Kantsleri sõnul EL-i piiridel neid alati ei täideta.

Ungari tekitas riiki siseneda üritanud põgenikke kummikuulide, pisargaasi ja võrgupüssidega tõrjudes ärevuse nii inimõiguslastes kui ÜRO-s.

Lisaks Serbia piirile tara ehitamisele on Ungari valitsus võtnud vastu ka karmid põgenikevastased seadused, mis lubavad iga ebaseadusliku piiriületaja vangi panna.

Euroopa Komisjon hoiatas, et asüülireeglite rikkumise eest ähvardavad sanktsioonid 19 EL-i riiki, seal hulgas ka Saksamaad ja Prantsusmaad. Selleks algatati vastavasisulised rikkumismenetlused ja saadeti välja esimesed märgukirjad, mida oli kokku 40.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles