Soome poliitikud kahtlustavad telefonide pealtkuulamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilkka Kanerva
Ilkka Kanerva Foto: SCANPIX

Soome parlamendi riigikaitsekomitee esimees Ilkka Kanerva ja endine kaitseminister Carl Haglund kahtlustavad, et võõrriigi luureteenistus on kuulanud pealt nende telefone, kirjutas ajaleht Hufvudstadsbladet täna.

Kanerva ütles, et tema telefonist on korduvalt kostunud kummalisi helisid, kui ta on arutanud julgeolekupoliitikat. Kanerva usub, et tema telefoni kuulatakse pealt.

«Alati, kui käsitlen selliseid teemasid, juhtub nii. Seda ei juhtu, kui ma räägin spordist või teemadel, mis puudutavad Päris-Soomet,» seletas ta.

Kanerva on varem töötanud välisministrina ning on praegu Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) parlamentaarse assamblee esimees.

Viimases ametis on ta aktiivselt tegutsenud Ukraina kriisile lahenduste otsimisega ja osapoolte lepitamisega.

Parlamendi riigikaitsekomitee esimehena on Kanerva kritiseerinud Soome õhuruumi rikkumisi Vene lennukite poolt.

Kanerva sõnul ta ei mäleta täpselt, millal kummalised helid telefonivestluste ajal algasid.

«Kui tegemist oleks tehnilise veaga, on väga kummaline, et see ilmneb alati siis, kui räägin sellistel teemadel,» sõnas ta.

Kanerva ütles, et ta on olnud kontaktis kaitsepolitsei ja parlamendi julgeolekuosakonnaga, kuid probleemile ei ole leitud lahendust.

Carl Haglund ütles, et temal oli ministrina täpselt samasuguseid kogemusi.

«Häired lõppesid siis, kui lõpetasin ministriameti,» sõnas ta.

Haglund ütles, et kaitseministrina olid tal väga täpsed juhised, mis teemadel võis telefoni teel rääkida. Ühenduse pidamiseks presidendi ja riiginõukoguga kasutati spetsiaalseid turvatelefone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles