Sõjavang kirjeldas Hitleri argirutiini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: SCANPIX

Natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitlerile meeldis hommikuks süüa moosisaia ning oli isiklikul kokkupuutel leebeloomuline, selgub äsja avaldatud dokumentidest.

Briti rahvusarhiiv avaldas täna seni salajaseks kuulutatud tunnistuse 19-aastaselt Austria desertöörilt, kelle sõnul suhtus Hitler paranoiliselt sellesse, kui ihukaitsjad teda jälgisid, ning oli koosolekutel kergesti vihastuv, kirjutas AP.

«Isiklikul kokkupuutel on ta leebe, kuid koosolekutel kaldub kergesti lauale lajatama ja karjuma,» selgub sõjavang SS Schütze Oberniggi tunnistusest. Arhiivi teatel viibis ta aastatel 1943-44 Hitleri residentsis Obersalzbergis Baierimaal.

Obernigg kirjeldas Briti luureohvitseridele üksikasjalikult Hitleri argirutiini. Füürerile meeldis ärgata kella 10 paiku, jõi varsti pärast seda kohvi ja sõi saia keedisega ning võttis pärastlõunal vastu külalisi. Oberniggi sõnul meeldis Hitlerile töötada hiliste õhtutundideni.

Desertöör kirjeldas ka Hitleri suhtumist oma ihukaitsjatesse. «Hitler ei kannata, kui teda keegi jälgib... Ihukaitsjaid õpetati teda vaateväljas hoidma, kuid ise jääma tähelepandamatuks,» ütles ta.

Briti arhiiv avaldas täna ka teise toimiku, millest selgub, et liitlasväed kartsid, et Hitler läheb pärast maailmasõja lõppu koos kümnete tuhandete natsidega peitu salajasse punkrisse Austria alpides. Ajaloolaste sõnul selgus hiljem, et säärast baasi tegelikult ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles