Poola riigipea protestis Poola otsuse vastu toetada EL-i põgenikekava

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda.
Poola president Andrzej Duda. Foto: SCANPIX

Poola president Andrzej Duda avaldas kohtumisel siseminister Teresa Piotrowskaga vastuseisu Euroopa Liidu siseministrite teisipäevasele otsusele põgenikekriisi teemal, ütles eile riigipea abi.

Duda nõunik Krzysztof Szczerski ütles ajakirjanikele, et presidendi sõnul ei ole teisipäeval langetatud otsused kooskõlas poolakate ootustega. Samuti seadis Duda kahtluse alla otsuste õiguspärasuse ja efektiivsuse.

EL-i siseministrid kiitsid teisipäeval kvalifitseeritud häälteenamusega heaks Euroopa Komisjoni plaani jagada liikmesriikide vahel 120 000 Itaaliasse, Kreekasse saabunud sisserändajat. Neli riiki - Rumeenia, Tšehhi, Slovakkia ja Ungari - olid plaanile vastu. Soome jäi erapooletuks.

Poola nõustus vastu võtma 5000 asüülitaotlejat lisaks 2000-le, milles lepiti kokku juulis.

Nõuniku sõnul leiab Duda, et otsused nõrgendasid Poola ja regiooni häält EL-is.

Piotrowska ütles kohtumise järel Dudaga, et ta hääletas EL-i põgenike jaotamiskava poolt, sest selles võeti Poola seisukohti arvesse.

Siseministri sõnul nõudis Poola põgenike eraldamist majandusmigrantidest ja EL-i välispiiride tugevdamist ning oli vastu liikmesriikidele kohustuslike põgenikekvootide kehtestamisele.

«See oli meie valitsuse positsioon ja meie partnerid aktsepteerisid seda. Seetõttu hääletasid plaani poolt solidaarsusest põgenike ja Euroopaga,» ütles Piotrowska.

Tema sõnul olnuks põgenikekava toetamise alternatiiv selja keeramine Euroopale.

«Poola vajab Euroopa solidaarsust, sest me ei saa ette näha, mis võib juhtuda, kui me vajame keerulises olukorras EL-i partnerite abi,» ütles siseminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles