Dalai-laama seksistlik märkus ajas naisõiguslased vihale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama Tenzin Gyatso.
Dalai-laama Tenzin Gyatso. Foto: SCANPIX

Tiibeti vaimne juht dalai-laama Tenzin Gyatso pälvis pahameele oma väljaütlemisega, mille järgi peab tema potentsiaalne naissoost mantlipärija olema ilus – muidu «polevat temast kasu».

Ühendkuningriikides ringreisil viibiv 80-aastane pühamees kommenteeris teemat BBC reporterile antud intervjuus, kui jutuks tulid reinkarnatsioon ja järglased. Dalai-laama lausus, et tema ametikoht jätkab olemasolu ainult siis, kui see on Tiibeti rahva tahe. Küsimuse peale, kas tema järgmine taassünd võib olla naine, vastas laama «jah».

«Ma pean silmas, et kui tuleb naissoost dalai-laama, siis see naine peab olem väga atraktiivne,» selgitas tiibetlane. «Muidu pole väga kasu.» Saatejuht küsis seepeale: ega mees ei tee nalja? «Ei, see on tõsi,» vastas laama.

Mitmed naisõiguslased on avaldanud nördimust usujuhi sõnavõtu üle. «Kuigi meil on hea meel kuulda, et dalai-laama pooldab naissoost järglast enda kohale, oleme väga üllatunud ja pettunud, et nõnda kaastundlik ja tark mees võib väljendada nii tagurlikku arvamust,» ütles ühingu Progressiivsed Naised kõneisik Nicole Rowe. «Tekitab pettumust, et mõne naise võimekust juhikohale hinnatakse tema välimuse järgi,» sekundeeris talle Naiste Ressursikeskuse juht Vivienne Hayes.

Samal ajal leidus ka neid, kes võtsid usujuhi lauset huumoriga ja keeldusid teemat kommenteerimast. Näiteks küsiti kommentaari ajakirjanikult Caroline Criado-Perezilt, kes vedas varem kampaaniat selle nimel, et briti rahatähtedel oleks rohkem naisi. «Kas «lol» on kohane?» vastas naine suhtlusvõrgustikus Twitter. («lol» ehk inglise keeles «laughs out loud» – levinud lühend internetis, mis tähistab naeru.)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles